Si­nod bra­ni „Glas cr­kve“

Ovo, u naj­kra­ćem, po­sle na­ja­va o pre­ki­du emi­to­va­nja pro­gra­ma ra­di­ja „Glas cr­kve“, ka­žu epi­skop ša­bač­ki La­vren­ti­je i Lju­bo­mir Ran­ko­vić, pro­to­đa­kon, glav­ni ured­nik i osni­vač tog me­di­ja, či­ji se glas ši­ri po Sr­bi­ji već pu­nu de­ce­ni­ju.
U Ša­bač­koj epar­hi­ji ohra­bre­ni su po­dr­škom ko­ja im je sti­gla iz Sve­tog si­no­da Srp­ske pra­vo­slav­ne cr­kve (SPC), „ko­ji po­dr­ža­va „Glas cr­kve“ da na­sta­vi emi­to­va­nje. Član Si­no­da SPC, epi­skop Zvo­r­nič­ko-tu­zlan­ski Va­si­li­je Ka­ča­ven­da, ka­že da je, u naj­ma­nju ru­ku za­ču­đen da se u de­mo­krat­skoj ze­mlji ver­skim za­jed­ni­ca­ma one­mo­gu­ća­va pri­stup me­di­ji­ma.
Lju­bo­mir Ran­ko­vić, ured­nik i du­hov­nik tog me­di­ja, ka­že da ga sva­ko­dnev­no po­zi­va mno­štvo ver­ni­ka, slu­ša­la­ca, sve­šten­sva i mo­na­štva, ko­ji stra­hu­ju da „Glas cr­kve“ ne utih­ne. Pre­ma nje­go­vim re­či­ma, ra­di se o pro­gra­mu ko­ji naj­vi­še slu­ša­ju mla­di ko­ji, po­red du­hov­ne, slu­ša­ju mu­zi­ku po me­ri svo­je ge­ne­ra­ci­je i ve­ka u kom ži­ve.

– Sa­mo sa jed­nog od sa­sta­na­ka sve­šte­ni­ka, na ko­me je bi­lo vi­še od sto­ti­nu je­re­ja i pro­to­je­re­ja, upu­ti­li smo go­to­vo očaj­nič­ki va­paj nad­le­žni­ma da ne za­bra­nju­ju ono što ni­je spu­ta­va­no ni u vre­me pret­hod­ne vla­sti. Ra­dio „Glas cr­kve“ vas­po­sta­vi­li smo 31. ok­to­bra 1997. go­di­ne – ka­že pro­to­je­rej-sta­vro­for, Mi­lan Alek­sić, član Uprav­nog od­bo­ra „Glas cr­kve“.
Epi­skop La­vren­ti­je, ko­ji je vi­še od dve de­ce­ni­je pr­o­veo kao vla­di­ka ši­rom Evro­pe i sve­ta, ve­ru­je da će de­mo­krat­ska vlast u Sr­bi­ji ima­ti raz­u­me­va­nja i da ne­će do­zvo­li­ti da se do­go­di bru­ka i da cr­kva osta­ne „bez usta i je­zi­ka“.
– Uve­ren sam da će nad­le­žni u Sr­bi­ji ima­ti slu­ha – ka­že epi­skop La­vren­ti­je.

Tagovi

Povezani tekstovi