Slučaj Ćuruvija: Svedoči i Frenki

Franko Simatović, bivši komandant „crvenih beretki“, Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne bezbednosti, i Dušan Mihajlović, bivši ministar policije, biće saslušani u okviru nove istrage o ubistvu Slavka Ćuruvije, vlasnika „Dnevnog telegrafa“. Kako saznaje Press, specijalni tužilac za organizovani kriminal Slobodan Radovanović zatražio je da se u istrazi Ćuruvijinog ubistva sasluša više od sto ljudi, među kojima i skoro čitav bivši državni vrh.


Na tom spisku se, osim Mirjane Marković, Radeta Markovića i Milana Radonjića, nalaze skoro svi bivši, pa i sadašnji funkcioneri MUP-a, kao i nekadašnji funkcioneri Državne bezbednosti. Tužilac je predložio i da se saslušaju bivši šef tajne policije Goran Petrović, koji je nedavno izneo tvrdnje da je Luka Pejović lično likvidirao Ćuruviju, kao i njegov saradnik Zoran Mijatović. Takođe, na razgovor će biti pozvan i bivši načelnik SPBOK-a Boro Banjac! Svi oni će, napominje izvor Pressa, biti saslušani u svojstvu svedoka.
 


Biće saslušani kao svedoci svi oni koji bi mogli nešto da znaju i tužilac je istražnom sudiji prosledio konkretna pitanja na koja treba svedoci da odgovore. Za svakog od njih pojedinačno stoji u vezi sa čim treba da bude saslušan i koja pitanja mu treba postaviti. Neko će morati da odgovori na pitanja o vezama sa Mirjanom Marković, neko u vezi funkcionisanjem tajne policije pre Slavkovog ubistva, neko o istragama koje su vođene posle likvidacije. Sav prikupljeni materijal biće prosleđen specijalnom tužiocu, a on će odlučiti da li će i protiv koga pokrenuti istragu… – objašnjava sagovornik Pressa. On ističe da će na saslušanje biti pozvan i veliki broj novinara, onih koji su radili sa Slavkom Ćuruvijom, ali i onih koji su pisali o njegovoj likvidaciji.


– Ako je neko objavljivao da se zna ko su Slavkove ubice ili je čak i označio nekog kao izvršioca ili nalogodavca, biće ispitan o tome – zaključuje sagovornik Pressa.


Podsetimo, specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Slobodan Radovanović prosledio je pre desetak dana istražnom sudiji predlog za obavljanje istražnih radnji, čime je konačno, posle više od sedam godina, „slučaj Ćuruvija“ pomeren sa mrtve tačke.


(E.P.)

Tagovi

Povezani tekstovi