Država sa dve pretplate

Prema nezvaničnim podacima, jedna polovina TV obveznika plaća, a druga ne plaća pretplatu za RTS. Svako ima svoj razlog zbog čega ne plaća TV pretplatu RTS-u. Jedni to ne čine jer su bivši opozicioni političari, sada u koalicionoj vladi, obećali da kada oni dođu na vlast TV pretplata će biti ukinuta. Drugi to ne čine zbog uvođenja kablovske televizije za koju redovno plaćaju TV pretplatu, a treću grupu čine oni građani koji su nezadovoljni sadašnjim TV programom RTS, jer je program veoma siromašan i sastoji se uglavnom od repriznih TV emisija. I ne samo to. RTS obilato objavljuje TV reklame, prekidajući sve vrste TV programa kao što su govorne emisije i zabavni program što je, inače, ako se ne šalimo, zakonom nedozvoljeno, jer se na taj način maltretiraju TV gledaoci da na miru prate određene emisije bez upadanja naturenih TV reklama, koje ako ništa drugo, donose pare RTS. Istini za volju, to čine i druge televizije, ali bar ne naplaćuju pretplatu, jer im komercijalni prihodi od TV reklama pokrivaju troškove poslovanja. Pa zašto to isto ne bi važilo i za RTS koja itekako emituje komercijalne oglase.


Inače, to je praksa u mnogim zemljama da se televizije izdržavaju od TV reklama. Ako se već kopiramo Zapad, zašto to ne činimo i kada je u pitanju TV pretplata.


O tome se dosta pisalo i govorilo, da li treba ili ne, plaćati TV pretplatu, jer je veliko opterećenje za porodični budžet da plaća dve TV pretplate. Ako se već mora, neka se RTS dogovori sa rukovodstvom kablovske televizije da objedine TV pretplatu. Najgore rešenje je plašiti narod tužbama uz neobjašnjivo ćutanje narodnih poslanika, koji bi, bar im tako piše u opisu posla, morali da brane građane.


Milica Jeremić, Beograd

Tagovi

Povezani tekstovi