Sledi saslušanje čelnika oba udruženja

Do odlaganja je došlo zato da bi se pravni zastupnik UNS upoznao i izjasnio o novim dokumentima koje je podneo NUNS. Između ostalog, priloženi su i uredno plaćeni računi za komunalije za prostorije koje NUNS koristi.
Na novom ročištu u februaru biće saslušani zakonski zastupnici dva udruženja predsednica NUNS Nadežda Gaće i predsednik UNS Nino Brajović. Advokatica NUNS Gordana Mihajlović ponovo je osporila navode u tužbi da su čelnici NUNS u zgradu u Resavskoj ušli po izvršenju privremenih mera. Istakla je da su se uselili po pozivu koje im je 12. oktobra 2000. godine uputio tadašnji sekretar UNS. Navela je da je NUNS pozvan da koristi prostorije bez nakande i da nije potpisan ni ugovor o zakupu.
Međutim, predstavnici UNS ne osporavaju da je to pismo postoji, ali navode da se radi o dopisu neolašćenog lica jer je jedino Skupština UNS ovlašćena da raspolaže nepokretnom imovinom, a ona nije odobrila korišćenje prostorija.Suđenje se vodi pred Trećim opštinskim sudom u Beogradu.


Nezavisno od suđenja, NUNS je nedavno predložio da se formira zadužbina posredstvom koje bi se upravljalo legatima ostavljenim novinarima Srbije, što znači i Domom novinara u Resavskoj 28, povodom čijih prostorija se vodi spor. Kako se podseća u inicijativi, Dom novinara izgrađen je 1935. godine uz pomoć beogradske opštine i prilozima donatora. Posle rata zgrada je data Tanjugu, a kasnije se uselilo tada jedinstveno novinarsko udruženje. Iako je tom skupštinskom odlukom potvrđeno je da je Dom novinara u društvenoj svojini, zaveden na katastarskoj parceli broj 5116, K. O. Vračar, UNS je uknjižen kao vlasnik. NUNS traži da novinarska udruženja pod ravnopravnim uslovima učestvuju u upravljanju legatom.


J. L.

Tagovi

Povezani tekstovi