Damir Mandić oslobođen

Obrazlažući presudu sudija Mandić je rekao da se na osnovu izvedenih dokaza ne može zaključiti da je okrivljeni bio na licu mjesta, ili u automobilu iz kojeg je pucano. Istovremeno, Mandiću je izrečena kazna od dvije godine zatvora za otmicu Miodraga Nikolića, koga je Mandić oteo u namjeri da od njegovog strica Mirka iznudi novac. Krivično vijeće sudije Radovana Mandića okončalo je dokazni postupak 8. novembra poslije dvogodišnje istrage. Prema navodima optužnice Mandić je bio osumnjičen da je 27. maja 2004. godine oko 23 sata i 50 minuta, kao saizvršilac, ispred redakcije lista Dan s više nepoznatih osoba ubio Jovanovića.
Izricanju presude Mandiću prisustvovao je veliki broj građana, porodice optuženog i uređivački tim lista Dan. U centru grada i okolini Višeg suda bili su brojni policajci.
Na vijest o oslobađajućoj presudi Mandiću pet opozicionih parlamentarnih partija napustile su skupštinsko zasjedanje u znak protesta zbog sudske odluke.


Klubovi poslanika Srpske liste, Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke naveli su u zajedničkom saopštenju da su „zatečeni i zaprepašćeni“ odlukom suda.
Predsjednik Srpske narodne stranke Andrija Mandić rekao je da je 944 dana posle Jovanovićevog ubistva sudija Radovan Mandić donio oslobađajuću presudu i „šokirao javnost“.
– Zaključak je jasan. Tužilaštvo je nesposobno – sve vrijeme su varali građane Crne Gore da su nalazi iz Visbadena nedvosmisleno potvrdili njihove sumnje, ili je sudstvo do te mjere korumpirano da su dokazi prenebregnuti, a pravo i pravda prodati za prljav novac. Smrt nekadašnjeg poslanika ovog parlamenta Duška Jovanovića neće postati trenutak u kojemu je ugušena sloboda, niti pristajemo da ćutnja i strah zagospodare ovim prostorom. Dižemo svoj glas protesta i najavljujemo borbu u okvirima moći Skupštine Crne Gore da pravda i istina na kraju ipak pobijede – rekao je Mandić.
Miodrag Jovanović, brat ubijenog Jovanovića, optužio je sudiju Radovana Mandića da je neosnovano oslobodio Damira Mandića.
Odluka krivičnog vijeća sudije Radovana Mandića da Damira Mandića oslobodi optužbe za saučesništvo u ubistvu direktora i glavnog urednika Dana Duška Jovanovića skandalozna je, ocijenila je Redakcija tog podgoričkog dnevnika.
– I pravnim laicima je jasno da ima više nego dovoljno dokaza za osuđujuću presudu optuženom, počevši od DNK nalaza, telefonskog listinga, limenke red bula, izjava svjedoka i fotografija u diskoteci Manija, na šta je optužnicom ukazano – rekao je glavni urednik Dana Mladen Milutinović.
Oslobađajuća presuda Mandiću predstavlja poraz cjelokupnog pravosudnog sistema i obesmišljava cio državni aparat, saopštila je Demokratska srpska stranka.
Oslobađajuća presuda za ubistvo Duška Jovanovića u skladu je sa situacijom u crnogorskom pravosuđu, ocijenila je Narodna stranka.
Portparol NS Slaviša Guberinić rekao je da je bačena rukavica u lice slobodnom i nezavisnom novinarstvu i cjelokupnoj medijskoj zajednici u Crnoj Gori.
– Ukoliko izazivač ne dobije adekvatan odgovor plašimo se da ova odluka može biti i smrtna presuda slobodnom novinarstvu – rekao je Guberinić.


Veseljko Koprivica

Tagovi

Povezani tekstovi