Damir Mandić: Zauvek napuštam Crnu Goru

Kako je rekao, bez obzira na to što je oslobođen, na njega će stalno pokazivati prstom – „ovo je onaj što je ubio Duška Jovanovića“.


„Zar se tako može živeti? Ne želim ni dana više da budem u ovoj državi“ – rekao je Mandić. On kaže da će se teško oporaviti od svega što je doživeo u prethodnih dve godine i sedam meseci. „Savest mi je čista. Ja u ubistvu Duška Jovanovića nisam učestvovao niti sam ga ubio“, rekao je Damir Mandić u svojoj prvoj izjavi posle puštanja na slobodu. Mandić je ocenio da suđenje „nije bilo pošteno“ jer je sudija „izlazio u susret oštećenoj strani“. Mandić je kritikovao i izveštavanje medija koji su ga, kako je rekao, osudili i pre početka suđenja.


Jovanovićeva udovica Slavica izjavila je da su ubice na slobodi, „a pravosuđe se narugalo nevino prolivenoj Duškovoj krvi“. Oslobađajuća presuda Mandiću u sredu je bila u žiži crnogorske javnosti, a opozicija je u znak protesta napustila skupštinsko zasedanje. Direktor Uprave policije Veselin Veljović rekao je, da kao građanin izražava zabrinutost i ogorčenje zbog oslobađajuće presude Damiru Mandiću. Kako prenosi Dan, Veljović je rekao da kao direktor Uprave policije nema pravo da komentariše presudu Višeg suda u prvostepenom postupku, ali da veruje da će drugostepeni organ preispitati presudu i doneti odgovarajuću odluku. Veljović je kazao da kao građanin Crne Gore izražava zabrinutost i ogorčenje takvom presudom.


„Cenim da ovakvi i slični postupci ne doprinose procesu reformi sudske vlasti jer u osnovi predstavljaju opstrukciju rada policije i drugih državnih organa na putu stvaranja i jačanja pravne države“, kazao je Veljović.


Crnogorska opozicija saopštila je juče da će tražiti vanrednu sednicu Skupštine radi preispitivanja uloge policije i pravosuđa u rasvetljavanju ubistva glavnog urednika Dana Duška Jovanovića, javila je Beta. Opozicija je ocenila da bi vrhovna državna tužiteljka Vesna Medenica, posle oslobađajuće presude optuženom za ubistvo Jovanovića – Damiru Mandiću, trebalo da podnese ostavku i optužila policiju i pravosuđe da su „nesposobni i korumpirani“. Predsednik Srpske narodne stranke Andrija Mandić je ocenio da je presuda potvrda da je „mafija upravlja Crnom Gorom“. Potpredsednik Pokreta za promene Branko Radulović je ocenio da je „najveća odgovornost za takvo stanje na Skupštini“ jer ona bira sudije i tužioce. Radulović je objasnio da će opozicija tražiti da se kroz skupštinske odbore i pozivanje vrha policije i tužilaštva preispitaju okolnosti ubistva Jovanovića, a nije isključio ni mogućnost formiranja posebnog parlamentarnog odbora. Predsednik Narodne stranke Predrag Popović je podsetio da su policija i tužilaštvo uveravali javnost da postoje dokazi za ubistvo Jovanovića i da će pravda stići počinioce tog zločina. „Ako je to tačno onda se može izvući logičan zaključak da je sudija Radovan Mandić korumpiran od mafije. Ako nije, onda su policija i tužilaštvo loše obavili svoj posao“, kazao je Popović i ocenio da je oslobađajućom presudom Crna Gora „poražena“.


Popović smatra da je Mandić izrekao presudu u ime onih građana koji su glasali za aktuelnu vlast i ocenio da su „svi oni koji su glasali tu vlast stavili svoj potpis na tu presudu“. Predsednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić je ukazao da „nije mali broj onih koji su očekivali drugačiju odluku suda“ i ocenio da je to „samo kontinuitet vizije i kadrova u pravosuđu i izvršnoj vlasti“. Prema njegovim rečima, velika je odgovornost na državnom tužiocu Vesni Medenici da ovaj proces dovede do kraja jer je posle presude suda poruka da „niko u Crnoj Gori više nije siguran“.


Opozicija je najavila da će se povodom oslobađajuće presude za Mandića, optuženog za ubistvo Jovanovića obratiti svim međunarodnim organizacijama i ambasadama u Crnoj Gori.


V.K. (Sina)

Tagovi

Povezani tekstovi