Lekić o reakcijama posle Insajdera

Povodom reakcija novinara Petra Lukovića, Đorđa Mamule iz DSS-a, kao i novina Kurira i Presa, Lekić je uputio pismo u kojem navodi da stoji iza svake izgovorene reči u emisiji. Nekadašnji urednik lista Reporter rekao je tada da su posrednici u objavljivanju lažnog spiska policajaca koje navodno traži Haški tribunal bili jedan poznati beogradski novinar-kolumnista, jedan advokat i jedan novinar Reportera.


Podsetimo, Lekić je do 2001. godine bio urednik lista Reporter. On je prvi put javno, posle pet godina, rekao da je vojna služba bezbednosti tada dostavila lažni spisak sa imenima policajaca koje navodno traži Hag. Objašnjavajući na koji način službe preko novinara i medija kreiraju razne afere i intrige, Lekić je naveo primer lista Reporter i lažnog spiska.


On navodi da Petar Luković, koji je na njegovu izjavu reagovao u utorak, ne poriče umešanost, ali kaže da je samo proveravao autentičnost dokumenta, “što implicira neposrednu umešanost i uz tvrdnju da on nije ‘tajni agent Ace Tomića’, ocenjuje kako je ‘cela intencija da se LDP dovede u vezu sa objavljivanjem teksta nakon koga je izbila pobuna ’crvenih beretki’”.


On navodi da ne zna ko je bio, a ko je danas na spisku Ace Tomića, da zna da Luković pre pet godina nije bio član LDP-a, navodeći da LDP tada nije ni postojao.


“Đorđe Mamula, koga je, kao i Jovicu Krtinića, Luković imenovao kao aktere podvale, nije se prepoznao “u rečima na sajtu”, porekao je umešanost DSS-a i zamerio B92 da pokušava da oblikuje javno mnjenje“, navodi Lekić.


“Krtinić je, u kolumni u Kuriru, nijednim slovom se ne dotičući svoje zamešateljske uloge ni autorskog teksta koji je pratio objavljivanje spiska, celu priču prebacio na teren kojim dominira anonimni doprinos profesiji moje malenkosti uz poruku da se ‘otreznim’”, navodi Lekić.


On navodi da ga je ‘otreznio’ ničim izazvani tabloid Pres, kada je Dragan Vučićević njegovu “istoriju bolesti” učinio dostupnom javnosti, da bi sutradan, pod naslovom “Insajderske laži Slaviše Lekića” objavili kako su “uhvatili Lekića u nekoliko flagrantnih laži”.


On navodi da se očevidna istina može utvrditi pregledanjem snimka „spornog Insajdera ili uvidom u impresum još spornijeg broja Reportera”.


Celo otvoreno pismo Slaviše Lekića možete pročitati u odeljku Mišljenja.


Takođe, Udruženje novinara Srbije pozvalo je novinare da se uzdrže od uvreda koje prate reagovanja na izjavu Slaviše Lekića u emisiji Insajder.


UNS je u saopštenju podsetio da je od objaljivanja spiska navodno optuženih policajaca prošlo pet godina i da je sasvim izvesno reč o neistinitoj priči, čiji je cilj bio da obmane javnost i izazove željena reakcija.


„Novinari treba da istražuju i otkrivaju činjenice čime bi rasvetlili tu očiglednu zloupotrebu medija“, navodi se u saopštenju i ističe da novinari ne treba da učestvuju u diskvalifikacijama svojih kolega i medija u kojima rade.

Tagovi

Povezani tekstovi