Istina o zločinu

Reč je, kako saznaju „Novosti“, o „debeovcima“ koji su iz minuta u minut pratili Ćuruvijino kretanje od samog jutra, odnosno od izlaska iz stana do povratka u popodnevnim satima. Najinteresantnije će, svakako, biti svedočenje, pripadnika DB, koji je prečuo naredbu izrečenu neki minut pre samog zločina – „Pređite na druge mere“!


Retrovizor


Istražni sudija Dragan Lazarević, koji je saslušanja zakazao od 11. januara, pokušaće da rasvetli šta su tačno značile ove reči. Radnik tajne srpske policije, koji je i dalje ostao na svom položaju, video je u retrovizoru svog automobila dvojicu muškaraca kako utrčavaju za Ćuruvijom u haustor njegove zgrade.
Ovaj čovek naveo je još neka imena ljudi iz DB, koje je video u blizini i u vreme kada je likvidiran poznati novinar. Svi će oni doći na red za svedočenje. Poziv treba da očekuju i Radomir Marković, bvši načelnik RDB, Milan Radonjić, šef beogradskog centra DB, Milan Kurak i Ratko Romić, operativci DB, kao i Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika SRJ i u to vreme predsednik Jugoslovenske levice.
Ko su neposredni izvršioci zločina i danas se samo nagađa. Zato je specijalni tužilac Slobodan Radovanović i podneo zahtev za sprovođenje istražnih radnji. U slučaju kada je direktni počinilac poznat podnosi se zahtev za sprovođenje istrage.


Rekonstrukcija


Zahtev za sprovođenje istražnih radnji, tužilaštvo je podnelo pre mesec dana, a cilj svega je, kako je tada bilo saopšteno da se dokaže politička konotacija zločina, jer je „posredi ubistvo iz političkih razloga“. Na više desetina stranica, na koliko je zahtev napisan, navode se novi dokazi, a kao neki od predloga, šta istražni sudija treba da uradi jeste i rekonstrukcija ubistva Ćuruvije, ali i prostorna i vremenska analiza toka zločina.
Istražni sudija, kako nam je objašnjeno ne mora ovo da prihvati, ali je dužan da obrazloži svoju odluku. Međutim, prema onome što smo čuli, male su šanse da se nešto tako dogodi. Sudija Maja Kovačević Tomić, portparol Specijalnog suda kazala je u petak da istražni sudija nema zakonski rok u kojem mora da sprovede istražne radnje, jer nema osumnjičenog.
Ali, prema onome što smo čuli u tužilaštvu, sudija Lazarević mora da radi brzo, jer je to predmet od velikog značaja i da je u interesu svih da se to što pre završi.


Saznanja


Po zahtevu Specijalnog tužilaštva policija je dodatno prikupljala informacije vezane za ubistvo Slavka Ćuruvije. Sva saznanja, dokaze i ostale materijalne tragove policija je prosledila tužilaštvu na dalje postupanje. Sada je cela ova dokumentacija u sudu.


N. Bjelic

Tagovi

Povezani tekstovi