Rasplet

Beograd-Saslušanjem prvih svedoka sutra će u Okružnom sudu u Beogradu biti započete takozvane istražne radnje u vezi  s ubistvom novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije. Kako Kurir saznaje, postupak koji se pokreće u susret osme godišnjice ubistva otkriće neke nove detalje o umešanosti pripadnika Jedinice za specijalne operacije.


Kako za Kurir tvrdi dobro obavešteni izvor iz vrha MUP srbije, za realizaciju ovog zločina počinjenog na pravoslavni Uskrs 11. aprila 1999. godine navodno su angažovana dvojica plaćenih ubica iz Bosne, koji su za tu priliku formalno bili angažovani od JSO. Odamah po obavljenom zadatku, oni su prebačeni preko Drine.


-Jedan visoki funkcioner  JSO je angažovao tu dvojicu i obećao im po 20.000 nemačkih maraka po obavljenom poslu. Reč je o braći ili bliskim rođacima, od kojih je jedan pre tri godine poginuo u nameštenoj saobraćajki-navodi izvor Kurira.


-Međutim ove tvrdnje i dalje mogu da se tretiraju kao čisto nagađanje, s obzirom na to da se u javnosti poslednjih godina baratalo nekim sasvim konkretnim imenima. Sve to bi trebalo da bude mnogo jasnije od sutra, kad istražni sudija Dragan Lazarević krene sa saslušanjem svedoka. Pozivi su već poslati, a među prvima će biti saslušani pripadnici Resora državne bezbednosti koji su 11. aprila 1999. godine operativno obrađivali poznatog novinara, od izlaska iz stana do povratka.


U zahtevu za sprovođenje istražnih radnji koje je Specijalno tužilaštvo podnelo prošlog meseca navedeno je oko 150 svedoka. Među njima su i Radomir Marković, nekadašnji načelnik RDB, Milan Radonjić, bivši šef beogradskog Centra RDB, Miroslav-Miki Kurak i Ratko Romić, nekadašnji operativci RDB, ali i Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika Srbije i SRJ. Poziv za saslušanje dobiće i nevenčana Ćuruvijina supruga Branka Prpa, koja je kobnog dana bila zajedno sa njim.


Međutim najinteresantnije će biti svedočenje Radonjića, Romića i Kuraka, za koje se najviše u proteklih godina govorilo da su oni, navodno,  ključni ljudi za realizaciju ovog zločina. Ove informacije ima i Specijalno tužilaštvo, a da li je to tako i kakvog su udela imala pomenuta trojica, utvrdića istražni sudija.


Specijalno tužilaštvo ima i indicija ko su podstrekači, odnosno, nalogodavci, Reč je o Miri Marković i Radomiru Markoviću, bivšem načelniku Resora državne bezbednosti MUP Srbije. Kobnog dana, poznatog novinara od ranog jutra pratilo 27 operativaca DB. S nevenčanom suprugom, u neko vreme Ćuruvija se prošetao do Kalemegdana. Sve vreme su ih pratili.


U povratku, kad su „objekt i pratilja“ prošli zgradu „Politike“ u Makedonskoj ulici, operativci su dobili naredbu: „Pređite na druge mere“. Ovu instrukciju, prema izveštaju policije, saopštio je Milan Radonjić. Međutim, naredba o „drugim merama“, koja je prošla radio-vezom, nije čuo jedan od operativaca DB. On je sedeo u parkiranom automobilu, nedaleko od Ćuruvijine zgrade, na uglu Palmotićeve i Svetogorske.


U retrovizoru automobila on je video dvojicu muškaraca obučenih u crno kako ulaze za novinarom u prolaz. U tom trenutku stigla mu je naredba da sve prekida i da beži.


(E.K.)

Tagovi

Povezani tekstovi