Bolji dani „sedmoj sili“

U uniji poslodavaca Srbije u utorak je održan prvi radni sastanak predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije, Sindikata novinara Srbije i UGS „Nezavisnost“ sa prestavnciima poslodavaca. Dogovoreno je da se do 10. februara završe sve pripreme za početak pregovora, kada će javnost biti upoznata sa radnom verzijom ovog kolektivnog ugovora.
I ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Slobodan Lalović smatra da su se stekli uslovi za razgovor o posebnom granskom kolektivnom ugovoru za medije.
– Postoje realni uslovi za to i Sindikat novinara treba ponovo da pokrene to pitanje. Oni će imati podršku Vlade i države u onom delu gde mogu, uslovno rečeno, posredovati kod vlasnika medija da se to završi – precizira Lalović.
Ministar Lalović podseća da je već nikoliko puta razgovarao sa predstavnicima Sindikata novinara Srbije i da je jioš pre godinu dana dogovoreno da će posle sređivanja stanja u etru biti ispunjeni uslovi da se napravi taj ugovor.
– Sada se to pitanje rešava na planu elektronskih medija, dok, kada su pisani mediji u pitanju, tu se već može ozbiljno razgovarati o ugovoru. Materijalni položaj novinara treba bitno poboljšati, kao i uslove rada, koji su mnogo važniji – objašnjava Lalović.


D.Č.

Tagovi

Povezani tekstovi