„Kleveta“ u duši

Radio – televizija Kruševac snima svoj prvi igrani film pod nazivom „Kleveta“. Radnja ove ekranizovane priče biće zasnovana na istinitim događajima. Uz rediteljski rukopis višegodišnjeg snimatelja RTK Gorana Erčevića Lakija, kadrovi „Klevete“ će biti snimani i uz korisne konsultacije iskusnog režisera Mikija Stamenkovića, poreklom iz ovih krajeva. Inače, Televizija Kruševac je ubeležila brojne, značajne dokumentarce, a među poslednjima je i veoma uspešan, „Sedam šljiva“, istakao je Slađan Majstorović, direktor RTK. Svedočanstva o istinitim događajima i bratoubilačkom ludilu za vreme Drugog svetskog rata takođe je, u ovom ostvarenju, beležila kamera Gorana Erčevića.
Uloge u „Kleveti“ će, ako pregovori uspešno budu okončani, biti poverene glumcima Kruševačkog pozorišta. Već su poznata i mesta na kojima će se snimati, najverovatnije krajem marta.
Predračun pokazuje da je za snimanje „Klevete“ potrebno 2,3 miliona dinara. Do sada je prikupljeno oko 500 hiljada, a u RTK veruju da će sredstva biti obezbeđena. Erčević je, zahvaljujući ljudima koji su prepoznali ovaj poduhvat kao značajan, pomenuo „Ljubu tona“ (ustupio rasvetu), zatim SO Kruševac i SO Aleksandrovac, „Kruševacput“, „Poslovni centar“ Kruševac, „Stevanović invest“, „Vino Župu“…
NEVINI
PRIČU o streljanju nevinih ljudi s početka 20. veka, a zbog navodnog ubistva, Goran Erčević je čuo još u detinjstvu. Rad na scenariju je podgrejala i knjiga Tomislava Miletića, prosvetara i hroničara ovoga kraja, koji je svedočenje o istinitom događaju i zabeležio.
– Istina o ovoj nepravdi je na svetlost dana isplivala tek posle 40 godina, i zato igrani film i nosi ime „Kleveta“. Scenario smo radili Slobodan Cenc. novinar „Pobede“ i ja, iza kamere će biti Ivan Jočić, a montaža je poverena Predragu Grujiću. Ovo je tim naše kuće, sa kojim sarađujem petnaestak godina, i u koji verujem – reči su reditelja Gorana Erčevića.


Z. Avramović

Tagovi

Povezani tekstovi