Nove gazde mogu da tipuju 28 televizija i 24 radija

On je rekao da ne može s potpunom preciznošću da kaže koliko se emitera do sada prijavilo, ali „najveći nalet“ kandidata očekuje poslednjeg dana.


– Savet RRA ima rok od dve nedelje za pregledanje dokumentacije i eventualne dopune, a javni razgovori sa zainteresovanim emiterima biće održani od sredine februara – kaže Vasić.


Dozvole će biti dodeljene za 28 televizija i 24 radija za osam regionalnih oblasti – centralnu, novosadsku, južnu, banatsku, mačvansku, istočnu, zapadnu i rašku, kao i za jednu radio frekvenciju za Vojvodinu, koja u prethodnom konkursnom roku nije bila dodeljena. Komercijalni radiodifuzni servis mora da obezbedi kvalitetan prijem radijskog, odnosno televizijskog signala za najmanje 60 odsto stanovništva u željenoj zoni servisa.


Podnosilac prijave na javni konkurs može da se prijavi za više različitih zona servisa, a Savet RRA odlučiće o izdavanju dozvole za emitovanje programa za samo jednu zonu servisa.


Osnovni kriterijumi za odabir kandidata su poslovni uspeh, ekonomska samoodrživost podnosioca prijave, adekvatna i uverljiva garancija budućeg poslovnog uspeha, gledanost, odnosno slušanost radio ili televizijske stanice i transparentnost vlasničke strukture. Naknade za godišnje emitovanje televizijskog programa se kreću od 790.000 do 9,1 milion dinara, u zavisnosti od zone pokrivanja i broja opština koje pokriva, a za radio su te naknade pet puta manje.


U Srbiji ima 800 radio i TV stanica, većina njih je u vlasništvu lokalnih vlasti. Sve one će morati da se privatizuju do kraja 2007. godine. U suprotnom, kako je ranije najavljivano, postoji mogućnost da im se oduzmu dozvole.

Tagovi

Povezani tekstovi