Izveštaji stranaka moraju biti javni

Zamenik poverenika Stanojla Mandić objasnila je agenciji Beta da nema razloga da stranački izveštaji o finansiranju kampanje ne budu dostupni javnosti odmah nakon što ih dobije RIK. Provera tačnosti podataka u izveštajima je u nadležnosti RIK i to je regulisano zakonom, a prema Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja dokument je dostupan ako postoji, dodaje Mandićeva.
Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić takođe ocenjuje da podaci iz Izveštaja izbornih lista o prikupljanju i trošenju novca u kampanji moraju da budu dostupni javnosti. Odluka o ponavljanju izbora na nekoliko biračkih mesta takođe nije razlog da se ti podaci skrivaju od javnosti, ukazuje Nenadić.
Portparol RIK Miodrag Petrović rekao je novinaru Danasa da će izveštaji izbornih lista o prikupljanju i trošenju novca u kampanji postati dostupni javnosti objavljivanjem u Službenom glasniku. On je naveo da je zakonski rok za kontrolu finansijskih izveštaja izbornih lista i objavljivanje u Službenom glasniku 90 dana od dana prijema izveštaja.
Rok za podnošenje izveštaja bio je 31. januar, ali je produžen na 18. februar, nakon što je RIK odlučio da se 8. februara ponove izbori na šest biračkih mesta.
Portparol RIK Miodrag Petrović rekao je novinarima da je novi rok za predaju lista poslaničkih mandata 22. februar, a rok za podnošenje izveštaja o finansiranju stranačkih kampanja 18. februar. Petrović je kazao da su sve stranke podnele izveštaj o finansiranju u zakonskom roku, do 31. januara, ali da će svi podnosioci izbornih lista biti obavešteni da mogu da povuku te izveštaje i dostave nove, jer će imati „dodatne troškove“ zbog ponovljenih izbora. Odlukom o ponavljanju izbora, van snage je stavljen konačan izveštaj RIK o rezultatima parlamentarnih izbora. Petrović je objasnio da će RIK „naložiti statistici“ da rezultate sa devet biračkih mesta, na kojima izbori neće biti ponovljeni, unese u konačan izveštaj o rezultatima izbora.
Na ponovljenim izborima moći će da glasaju 4.124 birača, što je manje od jednog promila od ukupnog broja birača u Srbiji.


O. D.

Tagovi

Povezani tekstovi