Stigli Srbi, Zagreb divljao

Tri srpska novinara su teže, a dvoje lakše povređeno u incidentima koji su se odigrali u centru Zagreba i „Ledenoj dvorani“ kada su hrvatski huligani napali izveštače srpskih medija koji su doputovali na košarkaški meč Cibona – Hemofarm, odnosno rukometnu utakmicu Zagreb – Partizan.


Uoči revanš utakmice rukometnog Kupa pobednika kupova kamenovan je autobus u kome su se nalazili beogradski novinari. Iako je autobus ostao bez stakala, igračima i vođstvu Partizana, kao i beogradskim novinarima, nije bilo ništa. Policija je upotrebila silu i upotrebom suzavca razbila domaće navijače, a Beograđane smestila u obližnji hotel „Panorama“.


Nakon toga gosti iz Beograda su u malim grupama kombijima prebacivani do dvorane.
Navijači Partizana nisu uspeli da uđu na utakmicu iako je oko 200 „grobara“ stiglo u Zagreb. Voz kojim su putovali kamenovan je u Vinkovicima, da bi zatim u zagrebačkom naselju Dubrava na jedan od autobusa u koji su bili prebačeni bačen „Molotovljev koktel“.


Vrhunac incidenata odigrao se u samoj hali kada je nekolicina navijača Zagreba zasula tvrdim predmetima beogradske novinare koji su pokušali da uđu u dvoranu. Novinar beogradske televizije Studio B Ljubiša Petrović pogođen je u glavu kada je zadobio posekotinu iza uva. Novinarka BK Televizije Milica Babić uganula je nogu bežeći od predmeta koje su navijači bacali sa tribina. Jedini srpski izveštači iz Ledene dvorane bili su novinari RTS i Radio Beograda koji su bili izolovani u posebnim kabinama.


Novinari vršačke televizije Banat pretučeni su u Zagrebu, odakle je trebalo da izveštavaju sa košarkaške utakmice Cibona – Hemofarm. Snimatelji Goran Tadić i Dalibor Sporea zadobili su povrede glave, dok je asistentu snimatelja Dušanu Stojanoviću povređena šaka.


Igrači i stručni štab Partizana u takvim uslovima nis želeli da izađu na teren, pa su krenuli pregovori delegata Evropske rukometne federacije sa čelnicima dva kluba.


Neposredno pre meča, sa razglasa se oglasila pesma o „domovinskom ratu“ i borbi „protiv dušmana“, a u publici je bilo transparenata sa likom Anta Gotovine, generala hrvatske vojske optuženog pred Haškim tribunalom za ratne zločine, koji je u bekstvu. Takođe, tokom meča navijači Zagreba su često vikali: „Ubij Srbina“.


Meč je ipak odigran, ali je početak kasnio 75 minuta. Zagreb je pobedio 22:18 i zahvaljujući boljoj gol razlici za samo jedan gol uspeo da se plasira u polufinale. Meč u Beogradu završen je pobedom crno-belih 23:20.


Partizan je sedam minuta pre kraja, serijom 4:0 uspeo da smanji vođstvo protivnika na 17:16, međutim, posle tajm-auta trenera Zagreba Lina Červara domaći uspevaju da se odlepe i obezbede prolaz.


R.N. i agencije

Tagovi

Povezani tekstovi