Zahtev Vladi da obustavi privatizaciju

Skupštine opštine Subotica.
Kao drugi zaključak usvojena je inicijativa za izmenu Zakona o radiodifuziji tako da se medijima lokalne zajednice omogući transformacija u javni servis građana, a posebno onih na jezicima manjina u višenacionalnim zajednicama. S tim u vezi, odbornici su zatražili od Vlade. Skupštine Srbije i Ministarstva za kapitalne investicije i da se predvidi mogućnost osiguravanja najmanje dve frekvencije takvim medijima.
Odbornici su bez ijedne rasprave usvojili i prvu tačku dnevnog reda nastavka u decembru prošle godine prekinute 33. sednice Skupštine opštine, a koja se tiče aktuelnih problema u „Subotičkim novinama“ nakon njihove privatizacije juna 2006.
„Zaposleni u preduzeću „Subotičke novine“ upoznali su javnost s tim da vlasnik većinskog paketa akcija ovog preduzeća ne ispunjava svoje obaveze preuzete kupoprodajnim ugovorom, ne isplaćuje zarade i na druge načine ugrožava opstanak novina. Sindikalna organizacija zaposlenih u preduzeću je, posredstvom Veća Saveza samostalnih sindikata opštine, zatražila da Agencija za privatizaciju raskine kupoprodajni ugovor.
Isto su zatražila i dva člana konzorcijuma koji je kupio većinski paket, među njima i ključni član konzorcijuma, koji je ispunjavao uslov za učestvovanje na aukcijskoj prodaji. Njih dvoje su istovremeno Agenciju obavestili i da istupaju iz konzorcijuma, čime je kupac većinskog paketa praktično prestao da postoji. Mesecima već ne postoje organi preduzeća predviđeni opštim aktima, imovina se opterećuje hipotekama u korist nepoznatih lica, što sve ozbiljno dovodi u pitanje opstanak preduzeća i dalje izlaženje novina“, stoji u usvojenom zaključku koji je potpisao gradonačelnik Geza Kučera.

Tagovi

Povezani tekstovi