Šabić: Izveštaji stranaka su javni dokumenti

„Izveštaji su sačinjeni, dokumentovani i potpisani od odgovornih u strankama. Oni stoje iza njih i u njima više ništa ne mogu menjati, čak i u slučaju da RIK, koristeći se svojim pravom i obavezom sa ih proveri, konstatuje nedostatke, netačnosti ili nedoslednosti“, navodi se u Šabićevoj izjavi.
Povodom polemike da li će RIK javnosti omogućiti uvid u izveštaje koje su stranke podnele pre ili posle sprovedene kontrole i objavljivanja u Službenom glasniku, poverenik je podsetio na odredbe zakona o dostupnosti informacija i na činjenicu da za dostupnost nema značaja da li je reč o dokumentima koji se objavljuju ili ne. Izveštaji koje su stranke podnele su bez sumnje dokumenti koji sadrže informacije od javnog značaja. Objavljivanje tih izveštaja je način da se obezbedi njihova dostupnost najširem krugu interesenata, ali i pre objavljivanja oni treba da budu dostupni javnosti, naveo je Šabić.
Redakcija Danasa zatražila je od RIK stranačke izveštaje, shodno Zakonu o dostupnosti informacija, ali do danas nismo dobili odgovor. Pošto je rok za dostavljanje izveštaja istekao Danas će uputiti žalbu Povereniku za informacije.


 R. D.

Tagovi

Povezani tekstovi