Dranje

Beograd- Odluku Upravnog odbora RTS o poskupljenju TV pretplate za 50 dinara građani Srbije dočekali su „na nož“. Nezadovoljni gledaoci Javnog servisa smatraju da je cena pretplate ionako visoka i da je poskupljenje neopravdano. Upravni odbor RTS saopštio je, međutim, da nisu digli cenu koliko su mogli, jer im je zakonski dozvoljena cena od 386 dinara mesečno.


Slobodan Đorić, član Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), kaže za Kurir da je UO RTS postupio u skladu sa Zakonom o radiodifuziji.
– UO po zakonu ima pravo da poveća pretplatu srazmerno porastu cena na malo u prethodnoj godini plus pet odsto, ali nisu iskoristili zakonsku mogućnost, već su odlučili da građani ubuduće plaćaju 350 dinara – kaže Đorić, dodajući da RRA nema nikakve nadležnosti kod određivanja visine pretplate.


U Pokretu potrošača Beograda smatraju da je loše što se cene pretplate određuju bez ikakve konsultacije sa reprezentativnim organizacijama potrošača.
– To je loše rešenje i neuobičajena praksa u svetu. Potrošači inače imaju stalno pritužbe na cene kako kablovskih operatera, tako i Javnog servisa. Te dve usluge su sada mesečno došle do 1.000 dinara, što je veliki izdatak – navodi Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača.


On navodi da ova organizacija priprema rešenje koje će omogućiti da se objedini pretplata za TV pretplatu i plaćanje usluge kablovskim operaterima.
– Mnogi smatraju da je to nemoguće, ali kako je objedinjen tarifni sistem javnog prevoza u Beogradu. Stručnjaci su uvereni da je to moguće i uskoro ćemo izneti naš predlog – kaže Bogosavljević.


(M.L.)

Tagovi

Povezani tekstovi