Cena časti

Podsećamo da je naš list u dvobroju od 6-7. oktobra 2001. u članku „Promene na ulicama, u bibliotekama, među ljudima…“, objavio da je Ćosić „kao predsednik Jugoslavije… potpisao naređenje o granatiranju Vukovara“. Danas je 23. oktobra 2001. objavio demanti „Neistina o granatiranju Vukovara“, a autor greške književni kritičar Milan Čolić kažnjen je tromesečnim zatvorom. Ćosić nije bio zadovoljan, pa je za povredu ugleda i časti od Danasa tražio odštetu od šest miliona dinara.
Ni šest godina kasnije nije moguće pravdati očigledno slučajnu grešku Danasa, o čemu rečito svedoče izvinjenje novina i zatvorska kazna autoru. Ovaj spor, međutim, ispostavlja mnoga pitanja, kako pred uskostručnu javnost, tako i pred široku, sviklu da gleda, sluša i čita sve i svašta, uključujući i bedastoće kojima je namera očigledna, ali koje nikada ne stižu do suda. Iako nema precizne statistike laži plasiranih isključivo zbog diskvalifikacije pojedinih ličnosti i institucija – što povlači automatsku korist medija i izvora – izvesno je da većina prozvanih ne demantuje objavljeno i sud zaobilazi u širokom luku. Iskustvo žigosanih kaže da se laž pre ili kasnije otkrije, dok ih demanti i sudski spor prepuštaju na nemilost piskaralima specijalizovanim za izmišljanje i njihovoj sabraći koji s novinarstvom imaju veze koliko i vidovita Mara. Dodaju li se tome sudije, ne samo poslovično skloni korupciji, pa nadahnuti advokati koji bi i Džeka Trboseka predstavili kao nevinašce samo da im neko plati, rezultat je jasan. S tabloidnim tvorevinama ne kače se ni oni koji su učestvovali u njihovoj instalaciji, o čemu mogu posvedočiti poslenici G17 Plus i Kurira koji su posle početne tajne ljubavi stigli do javne mržnje.
To što medijske žrtve jasno razlikuju ždanovce od novinara nimalo ne olakšava medijima čija se profesionalnost, nasuprot surogatima, bez izuzetka i bez pardona (o)verava demantijima, sudom i kaznama koje dramatično podsećaju na one izricane prema Šešeljevom zakonu. Kobajagi, greška u ozbiljnim novinama više šteti ugledu i časti nego visokotiražna laž pa se, gle paradoksa, isti mediji koje je nekada valjalo uništiti i posle 5. oktobra finansijski iscrpljuju. Zbog toga je u sporu koji je povod ovom tekstu utešno tek Ćosićevo obećanje da će celokupan iznos uplatiti u dobrotvorne svrhe.

Tagovi

Povezani tekstovi