Opština za proširenje, UO protiv

U obrazloženju članova UO navodi se da treba pričekati dodelu frekvencija i prelazak na novu programsku šemu, pa tek tada primeniti i odluku o proširenju, zbog čega je odlučeno da se predmet vrati skupštini na novo izjašnjavanje.
Kada je pre šest godina započeto emitovanje programa na hrvatskom na Radio Subotici, ova manjinska zajednica je prostor dobila u terminima i na frekvenciji programa na srpskom jeziku, to jest u okviru tog dvanaestočasovnog programa, i to u trajanju od dva sata. S obzirom na disproporciju u dužini programa na mađarskom, srpskom i hrvatskom, i realnih potreba za informisanjem hrvatske zajednice, odlučeno je da se hrvatski program poveća za još sat. Ovakva odluka UO je neprijatno iznenadila redakciju na hrvatskom.
– Ogorčeni smo odlukom UO da ne prihvati da se s emitiranjem programa u trajanju od tri sata počne od 1. marta. Smatramo da se samim tim što je SO prihvatila Program trebalo odmah i pristupiti realizaciji izmijenjene sheme programa, odnosno, da UO i nije trebao o tome uopće raspravljati – kaže Ljiljana Dulić, urednica programa na hrvatskom jeziku. Stajalište da se s tri sata krene za mjesec-dva, kada dobijemo regionalnu frekvenciju neprihvatljivo je. Naime, tada bi trebalo da se sva tri programa – na mađarskom, srpskom i hrvatskom emitiraju na jednoj frekvenciji, a to znači po takozvanom sendvič programu u kojem bi program na hrvatskom dobio tri sata, ali, budući da će radio i dalje nastaviti da koristi i drugu, lokalnu frekvenciju, ta shema tada još uvijek neće biti primjenjena, odnosno bit će tek kada se dodjeli i lokalna frkvencija. Prema procjenama, proces dodjele frekvencija traje sedam do osam mjeseci, tako da sendvič program shema neće biti aktualna možda do desetog ili jedanaestog mjeseca ove godine. A to znači da ni hrvatski program gotovo do kraja godine neće dobiti taj sat produženja – kaže Ljiljana Dulić.
Ona napominje da je odluka o proširivanju programa doneta prošle godine mnogo pre raspisivanja konkursa za regionalne frekvencije, te da ni njena implementacija nije bila vezana za novu programsku šemu. – Na poslednjoj sednici UO pojedini članovi koji su tada bili u komisiji za proširenje programa sada su praktično negirali svoju prethodnu odluku glasujući protiv primene te odluke – kaže Ljiljana Dulić.


J.K.

Tagovi

Povezani tekstovi