NUNS: Izvršite svoju zakonsku obavezu

– Činjenica da je od tog tragičnog događaja proteklo 13 godina uslovljava da Nezavisno udruženje novinara Srbije još jednom izrazi svoje duboko nezadovoljstvo što se javnosti u Srbiji uskraćuju informacije o tom događaju i što nadležni nisu uspeli da razjasne okolnosti pod kojima je došlo do smrti Dade Vujasinović – navedeno je u otvorenom pismu NUNS Vladi Srbije i tužilaštvu. NUNS naglašava da je pravo javnosti da zna da li su i šta nadležni preduzimali da bi odgovorili svojim zakonskim obavezama i da je to pravo zajemčeno Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, a od nedavno i novim Ustavom Srbije.
NUNS podseća i da je više puta nastojao da javnosti Srbije obezbedi pristup informacijama o svim aspektima smrti Dade Vujasinović ali da, nažalost, u toj nameri nisu uspeli.
– Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić još je 5. juna 2006. godine od Okružnog tužioca u Beogradu zatražio da pruži javnosti u Srbiji informacije o tome šta je preduzeto, ali tužilac, iako odgovoran, nije postupio po nalogu. To nije učinila ni Vlada Srbije, čak ni na ponovljeni zahtev našeg udruženja. Do sada – u ovih 13 godina od tragične smrti Dade Vujasinović, javnosti je dostavljena jedino informacija da se postupak nalazi u predistražnoj fazi što je ne samo apsolutno apsurdno, već i nešto što ozbiljno ugrožava ugled cele tužilačke organizacije, a javnost Srbije dovodi u duboku nedoumicu i nevericu – navedeno je u otvorenom pismu NUNS.
Ovo udruženje ponovo je javno pozvalo Vladu Srbije da izvrši svoju zakonsku obavezu, a poziv je upućen i republičkom Javnom tužiocu da u skladu sa svojim ovlašćenjima naloži Javnom tužiocu Beograda da postupi u skladu sa Zakonom.
O smrti novinarke Vujasinović u javnosti je bilo mnogo spekulacija, ali pravni zastupnici njene porodice i neke bivše sudije ukazivali su na brojne nepravilnosti i upućivali na to da je nasuprot zvaničnoj verziji koja je utvrdila da je reč o samoubistvu, veoma verovatno da je posredi brutalno ubistvo. Porodica Vujasinović je od samog početka ukazivala na propuste, o svom trošku angažovala grupu eksperata čiji su nalazi bacali sumnju na zvaničnu verziju.


R. F.

Tagovi

Povezani tekstovi