Istražne radnje o smrti Dade Vujasinović

Istražni sudija će prvi put posle13 godina od smrti Dade Vujasinović saslušati njenog oca Radislava i Bratislava Grubačića, sa kojim je novinarka bila u emotivnoj vezi. Novo veštačenje tragova pronađenih u stanu, obaviće Nacionalni kriminalističko-tehnički centar MUP Srbije.
Kao novinarka nedeljnika „Duga“, Dada Vujasinović izveštavala je sa ratišta u sukobima u bivšoj Jugoslaviji i pisala o sprezi kriminala i vlasti u Srbiji. Uradila je seriju istraživačkih tekstova i intervjua sa Milanom Babićem, Radovanom Karadžićem, Vojislavom Šešeljem i drugim ličnostima. Pisala je i o Željku Ražnatoviću Arkanu, a izvodi iz njenih tekstova koriste se i u sudskoj dokumentaciji Haškog tribunala. Vujasinović je pronađena mrtva u svom stanu 8. aprila 1994. godine, a do danas nije utvrđeno da li se radi o samoubistvu ili ubistvu.
Policajac koji je obavio uviđaj bez prisustva javnog tužioca i istražnog sudije, konstatovao je da je ona izvršila samoubistvo, ali su članovi porodice posumnjali u taj zaključak zbog prizora i detalja koje su zatekli u stanu. Predmet je tek krajem prošle godine vraćen sudu da se urade dodatna veštačenja kako bi se utvrdio uzrok smrti novinarke.


Beta

Tagovi

Povezani tekstovi