Četiri istrage o smrti novinarke

Posle odluke o ponovnom provođenju istražnih radnji vezanih za smrt novinarke Radislave Dade Vujasinović u aprilu 1994. godine, redakciji „Politike” juče se javio poznati beogradski novinar Bratislav Grubačić, koji kaže da je „već navikao” da se njegovo ime pominje u vezi sa godišnjicom smrti Dade Vujasinović, s obzirom na to da je 1994. bio u vezi sa njom, ali je veoma pogođen time što jučerašnja „Politika” tvrdi da je on „negirao odgovornost” u vezi sa smrću novinarke, tim pre što ga niko iz „Politike” nije o tome prethodno pitao.


„Upada u oči činjenica da je tekst u ’Politici‘ baziran na nalazima privatne istrage koju je porodica Dade Vujasinović vodila, a ne na nalazima zvaničnih istraga”, kaže Grubačić juče za naš list, i dodaje:


„Koliko je meni poznato, o smrti Dade Vujasinović vođene su bar četiri istrage tokom vlasti četiri različite političke grupe u Srbiji. Nijedno od tih veštačenja i istraga nije našlo elemente za promenu prvobitne tvrdnje istražnih organa, koji su utvrdili da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo. To je inače bio njen treći pokušaj samoubistva. Ja lično ne bih ulazio u to kakvi su nalazi dosadašnjih istraga. Na zvaničnim organima je bilo da utvrde šta se dogodilo i oni su to u više navrata uradili. Ja nemam ništa više i novo da kažem do ono što sam do sada u više navrata rekao”.


Grubačić apeluje na nadležne organe da jednom zasvagda saopšte uzrok smrti Dade Vujasinović.


„Ja sam do sada imao čitav niz raznih neprijatnosti zbog tog slučaja. Bio sam ispitivan čak i na poligrafu. Mene niko nikada nije optuživao da sam za bilo šta odgovoran u tom slučaju. Stoga konstatacija da sam ’negirao odgovornost‘ zaista ne stoji i vrlo je nekorektna. Ja ni tada ni sada nisam imao šta da negiram. Do sada sam se trudio i da sačuvam dignitet pokojne Dade Vujasinović, i javljao sam se u štampi samo posle zlonamernih tekstova. O njenom dignitetu su mnogo manje brinuli oni koji stalno javno vode brigu o njoj”, kaže Grubačić.


N. H.

Tagovi

Povezani tekstovi