Transparetnost, nego sta

Ovu obavezu plaća samo milion obveznika. Pored ukazivanja na gledanost i kvalitet informisanja, naši upravljači u javnom servisu objaviše da oni neće da povećavaju cene usluga sa 300 na 386 dinara kako je to po propisu, već „ograničavaju“ pretplatu na 350 dinara. Za one što plaćaju, to će biti više za 16,7 odsto (po propisu 28,7). Baš im hvala što su skromni, jer mnogi obveznici neće imati mogućnosti to da plaćaju. Nama platišama ulio je poverenje akademik Stipčević koji je rekao da samim činom utvrđivanja obaveze plaćanja TV pretplate sa strujom, stvar je ustavno postavljena i RTS postaje javni servis!
Hvala gradskom menadžeru Bojanu Stanojeviću što nas je lako ubedio da povećanje izdataka za komunalne usluge od 25 odsto do 50 ne predstavlja neko opterećenje porodičnih budžeta. Ova povećanja kao i ona za struju su evropska i treba da sledimo evropske trendove, a ne neke balkanske, demagoške. Za plate je neko drugi nadležan!
Tramvajski problemi su lične prirode, jer vozači voze bez vozačke dozvole, a radovi na Autokomandi će se završiti do ulaska naše zemlje u Evropu. Zašto smo nestrpljivi.
Iz mnoštva transparentnih izjava, izdvojio bih još jednu. Parlamentarna stranka DSVM saopštila je da je „stigao veći broj osoba sa Kosova, a sledi i novi talas čije je odredište Bačko Petrovo Selo. Takav proces je usmeren ka narušavanju etničke strukture. Energično osuđujemo novi pokušaj i očekujemo brzu i efikasnu reakciju nadležnih iz pokrajine i Republike da bi naseljavanje bilo sprečeno“.
Razumeo bih da se Srbima zabranjuje naseljavanje u Mađarskoj, ali da Mađari zabranjuju naseljavanje Srba u srpsku Vojvodinu – nikako. Ti isti Mađari vrlo često dižu glas protesta kad su im ta ista evropski zagarantovana prava ugrožena. Kako se to odnose prema većinskom narodu? Gde su hitne reakcije vlasti i nevladinih organizacija? Umesto odgovora, čuje se gromoglasna tišina. So na ranu dosu šef Unmika Joaim Riker, koji požele srećan put Haradinaju u Hat sa željom da se vrati da izgrađuje Ahtisarijevo Kosovo bez Srba.



Dragiša Vešović, Beograd

Tagovi

Povezani tekstovi