Tajni zlocin

Beograd- Svedočenje pripadnika JSO Nenada Ilića Glavonje, koji je 2. aprila 2003. godine otkrio da su u ubistvu Slavka Ćuruvije, vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, učestvovali pripadnici „zemunskog klana“, koje je ekskluzivno objavio Kurir, moglo bi tumbe da okrene sudski proces za ovo ubistvo.


Tim pre jer pripadnici ‘’zemunskog klana“ do sada nijednom, ni u zvaničnoj istrazi ni u kuloarskim pričama, nisu dovođeni u vezu sa ovim zločinom.
Da nešto krupno može da se izrodi iz Ilićevog iskaza, kome je navodno Mile Luković Kum priznao da su „zemunci“ ubili Ćuruviju, potvrđuje i muk koji je nakon Kurirovog otkrića zavladao u Specijalnom tužilaštvu. Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva, nije bio spreman da komentariše informaciju do koje je došao naš list, rekavši da je „predmet Ćuruvija“ službena tajna.
– Vi novinari pišite šta želite ako mislite da su vam informacije istinite, ali ja ne mogu da komentarišem tekst u vašim novinama. Istraga ubistva Slavka Ćuruvije je pod oznakom službene tajne i ja ne smem da iznosim detalje o tom slučaju. Kada informacije budu bile dostupne javnosti, onda možemo da pričamo o njima – rekao je Zorić Kuriru.
Slobodan Pajić, vlasnik detektivske agencije „Diza’’, uopšte nije iznenađen informacijama do kojih je došao Kurir i kaže da učešće „zemunskog klana“ u ubistvu Ćuruvije ne bi bilo iznenađenje.
– S obzirom na njihovu čvrstu spregu sa srpskim tajnim službama, koja je činjenica, ništa nije nemoguće. Ne bi me iznenadilo da to što je rekao Ilić jednog dana ispliva kao istina – kaže Pajić.
On dodaje da je rasvetljavanje ubistva Slavka Ćuruvije, kao i sudski procesi za ubistva Ivana Stambolića i Zorana Đinđića, „pod očiglednom blokadom nekih bezbednosnih struktura“.
– Bojim se da ćemo do apsolutne istine o sva tri slučaja doći za 30 ili 40 godina, kada to više ne bude bilo opasno za neke, očigledno moćne ljude. Jer mi imamo dosta sumnjivih činjenica, koje se stalno otkrivaju, a niko ih ne istražuje. Ne može niko da mi kaže da istraga o ubistvu Slavka Ćuruvije, koja traje skoro deceniju, nije primer sprege kriminalnih grupa i službi bezbednosti, koje su zajedno inspirisale i izvršile zločin, a sada učestvuju u prikrivanju istine – zaključuje Pajić.
Zora Dobričanin, advokat Nenada Ilića, tvrdi da prvi put čuje za službenu belešku o saslušavanju njenog klijenta od 2. aprila 2003, dodajući da zna samo za belešku od 23. aprila te godine.
– Da li je tačno to što ste objavili ili nije, ja ne znam. Ako je tačno, onda samo ide u prilog odbrane mog klijenta Nenada Ilića. Jer, on je više puta saslušavan, nuđen mu je status svedoka saradnika, pisane su izjave i pravljene razne kombinacije – navodi za Kurir Zora Dobričanin.

Tagovi

Povezani tekstovi