Umesto demantija prete i ubistvom

Čačak, Gornji Milanovac- Ni posle petookrobarskih promena nisu prestali verbalni i fizički napadi, pretnje i pritisci na novinare u Moravičkom okrugu. Mnogi smatraju da su pritisci, posebno od lokalnih moćnika postali učestaliji i raznovrsniji, ali i obični građani često znaju da nasrnu na novinare.


U Gornjem Milanovcu nedavno je nezadovoljna slušateljka Ana P. na radnom mestu fizički napala voditeljku lokalnog Radija „Imidž“ Zoricu Jestrović i izbila joj zub i rasekla lice. Prošle godine, Dragan Zarić, novinar Radija „Stari Milanovac“ u studiju je napadnut nožem, a maskirani napadač još nije identifikovan.
Stojan Marković, vlasnik i urednik „Ozon radija“ i „Čačanskih novina“ kaže da ga je najviše napadao bivši predsednik čačanske opštine, a sada ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, ali i neki članovi njegove porodice.
– Vojislav Ilić, ministrov brat, koji je i predsednik SO, direktno mi je pred drugim novinarima pretio ubistvom. Ministar mi je javno, preko drugih medija, poručivao odmah posle prvog broja „Čačanskih novina“, kako će naći najbolji tim advokata i zatvoriti redakciju. Bilo je to zbog jednog humorističkog teksta „Uticaj bukove klocne na srpsku naučnu misao“ o magistarskom radu Ilića. Zbog tog teksta nas je tužio, ali kako se nijednom nije pojavio na suđenju, sud je prosudio da je ministar odustao od tužbe. Novinarima „Ozon radija“ i „Čačanskih novina“ je zabranjen dolazak na konferencije NS u Čačku – kaže Marković, dodajući da je bilo i anonimnih poziva na kućni telefonski broj.
Petar Jeremić, urednik „GM presa“ iz Gornjeg Milanovca, navodi primer kada je obezbeđenje opštine fizički nasrnulo na novinare, kojima nije bilo dozvoljeno da prate sastanak štrajkača jednog preduzeća sa tadašnjim predsednikom opštine Milutinom Prodanovićem.
– Tada smo odlučili da se organizujemo kako bismo se zaštitili. Ali i najnoviji primeri pokazuju da je to teško, jer ne postoji adekvatna zaštita nadležnih državnih organa – kaže Jeremić, koji kaže da su pretnje preko telefona postale gotovo svakodnevne.
Ministar Velimir Ilić u izjavi za „Blic“ kaže da reaguje samo onda kada ima stvarnog povoda i direktnog vređanja.
– Stojan Marković u svojim novinama piše šta hoće, vređa, izmišlja i piše tendecionalno. To ne smatram novinarstvom. I drugi primeri su slični jer su profesiju novinara uzurpirali agronomi, babice, ljudi bez imalo stručnosti. Pišete šta hoćete i nikome ne odgovorate. I onda ja to treba da demantujem. Kakvi ste vi, takvi smo i mi – rekao nam je Ilić.
Vojislav Ilić, ministrov brat i predsednik SO Čačak, koga je Marković takođe prozvao, o pretnjama koje su se dogodile juna prošle godine kaže da je bio uznemiren pisanjem „Čačanskih novina“ o porodici Ilić, ali da se sve završilo pomirenjem i rukovanjem.
– Marković i dalje piše o našoj porodici mnogo toga što ne stoji i to nije fer. Ja sam na tu priču stavio tačku i voleo bih da se o tome više ne govori – rekao nam je Ilić. Na pitanje zašto Ilići ne demantuju pisanje novinara ako nešto nije tačno, Ilić kaže da „to nema nikakvog efekta“.


Vesna Trtović

Tagovi

Povezani tekstovi