Sve je dobro, ali…

Na skupu kome je prisustvovalo jedanaest novinarki razgovaralo se o statusu žena u redakcijama i prikrivenoj formi diskriminacije. Učesnice su istakle da na prvi pogled u beogradskim medijima ne postoji diskrimancija, ali da je ona očigledna kad su u pitanju način dodeljivanja novinarskih zadataka, nagrađivanje i službene putovanja.


«Kad treba da se gazi po njivama, taj zadatak dodeljuje se onome ko ‘pokriva sektor’, bilo da je u pitanju žena ili muškarac. Kad, međutim, treba da se putuje u inostranstvo, skoro uvek idu kolege, bez obzira na to čime se inače u redakciji bave», rekla je jedna od učesnica. Takođe, neke učesnice primetile su da njihove kolege za isti posao ponekad dobijaju i veće plate. Ipak, konstatovano je da situacija nije toliko dramatična kao u Evropi, gde je razlika u platama čak i do 20 odsto – razlike su minimalne, ali ipak postoje.


Po rečima učesnica, uobičajena praksa u beogradskim redakcijama jeste i diskriminacija zbog privatnog života – trudnoće, brige o deci i ostalim segmentima privatnosti koji obično podrazumevaju veći angažman žena u kući, a manje prisustvo u redakciji. Ženama se zbog tih obaveza obično ne dodeljuju bitniji, bolje plaćeni i duži medijski projekti. Iako su do pre nekoliko godina žene na rukovodećim funkcijama u medijima bile tolerantnije prema svojim koleginicima, učesnice su primetile da se i tu situacija postepeno menja: urednice, vlasnice i direktorke ponekad su još veći promoteri diskriminacije nego muškarci. U tom smislu, povučena je paralela sa svetskim iskustvima koja govore u prilog tezi da žene na rukovodećim funkcijama često primenjuju «muški način ponašanja» kako bi opstale «na vrhu».


Učesnice beogradskog skupa ocenile su da se rodno senzitivni jezik sve više primenjuje, iako je bilo suprotstavljenih mišljenja o tome koliko bi on zapravo trebalo da bude zastupljen.


Takođe, istaknuto je da je položaj žena u beogradskim medijima znatno bolji od položaja žena u lokalnim redakcijama i da bi zbog toga trebalo nastviti s povezivanjem, razmenom informacija i planiranjem konkretnih akcija za poboljšanje njihovog položaja.

Tagovi

Povezani tekstovi