Kariću za odštetu

Beograd – Predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Nenad Cekić izjavio je da je presuda Vrhovnog suda Srbije (VSS) kojom se ukida rešenje RRA o privremenom oduzimanju dozvole BK televiziji na 30 dana zbog formalnog nedostatka registarskog broja dozvole, nelogična i besmislena.
Niko od emitera, pa ni BK televizija, nije imao registarski broj dozvole, jer u trenutku donošenja rešenja konkurs za izdavanje dozvole nije bio završen. Cekić smatra da je „logika sudije Danice Bogdanović i Vrhovnog suda, prema kojoj ukoliko nema registarskog broja dozvole nema ni mogućnosti da se neka televizija kazni, nelogična i opasna“. Regionalne i lokalne RTV stanice još nemaju dozvole, pa bi dakle, mogle da nesmetano emituju neprikrivenu i prikrivenu političku propagandu, eksplicitne scene nasilja i najstrašnije ratne zločine, scene dečje i druge pornografije, a da niko ne može da im zabrani emitovanje, jer ne postoji registarski broj dozvole.
– Da li nam to zaista poručuje Danica Bogdnović? Da li je pre donošenja presude imala političke konsultacije? Javnost mora da zna da ovakva presuda osim materijalne koristi za Kariće nema pravne posledice. Jedino što iz ovakve presude Vrhovnog suda može da proistekne je da država Karićima isplati novac kao naknadu štete za tih 30 dana. I to na osnovu nepostojećeg broja dozvole, koji pravno nikada nije mogao da postoji – piše Cekić.
On smatra da presudu dodatno obesmišljava činjenica da je BK TV mera privremene zabrane emitovanja programa istekla 10 meseci pre odluke suda, i da ta televizija ne može nastaviti emitovanje programa, jer na konkursu nije dobila dozvolu.
Napominjući da se prema zakonu o radiodifuziji Vrhovnog suda ne sme supstancijalno mešati u rad RRA, jer je ona nezavisna koliko i Vrhovni sud, Cekić kaže da bi predsednica sudskog veća Danica Bogdanović trebalo da zna da pravo na izdavanje i oduzimanje dozvola za emitovanje programa daje RRA, a ne Vrhovni sud.
– Kada je reč o kredibilitetu nezavisnih institucija, predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović – Škero i sudija VSS Danica Bogdanović bi morale da imaju u vidu da niko iz Saveta RRA nikada nije bio optužen, a da neke sudije VSS sede u pritvoru – veli Cekić.
U pismu se kaže da će RRA u roku od 30 dana dodatno obrazložiti osporeno rešenje Vrhovnom sudu.
– Obrazloženje će biti upućeno zdravom razumu, možda ga Vrhovni sud svojom presudom ukine. Do tada poručujem predsednici Vrhovnog suda Vidi Petrović – Škero da se malo više pozabavi pravom, a manje politikom, jer i Vrhovni sud Srbije i RRA treba da nastave rad i posle formiranja Vlade Srbije, uprkos svim pritiscima – kaže se u pismu predsednika Saveta RRA.



S.R.

Tagovi

Povezani tekstovi