Novinaru prete smrću

Novi Sad – Na forumu sajta pronacističke organizacije „Stormfront“, objavljene su otvorene pretnje smrću šefu vojvođanskog dopisništva Bete i predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinku Gruhonjiću.


Na forumu pomenutog sajta, pojedini posetioci pozivaju na ubistvo Gruhonjića i predlažu da se na njihovom forumu napravi lista slična „jevrejskoj“ na kojoj bi bili popisani svi „neprijatelji Gruhonjići“. Pre par meseci je, inače, na ovom sajtu objavljena lista većine poznatih Jevreja u Srbiji, a pored pojedinih imena stajale su i njihove adrese.
„Tog skota treba ubiti, ne diskutovati o njemu“ i „Dinko, znamo gde živiš“, neke su od pretnji Gruhonjiću upućene na forumu ovog sajta. Objavljeni su i kompletni podaci o dosadašnjoj Gruhonjićevoj karijeri, a poklonici „Stormfronta“ su naglasili da im je poznata i kućna adresa novinara čiju su sliku takođe postavili na svoj sajt.
– Ne dozvoljavam da me uhvate strah i paranoja jer je to njihov način da skrenu pažnju na sebe. Međutim, smatram da je bitno da se državnim organima skrene pažnja na takve ekstremističke pojave – izjavio je Gruhonjić, napominući da je jedini njegov greh je što je bio jedini novinar na antifašističkoj tribini na Filozofskom fakultetu i što je odradio svoj posao.
Na pomenutu tribinu, posvećenu borbi protiv fašizma, 9. novembra 2006. je upala grupa neonacista koji su izazvali incident i otvoreno izvređali učesnike tribine. Ova grupa je osuđena zbog širenja verske i nacionalne mržnje, a najveća kazna od godinu dana zatvora izrečena je studentu Goranu Davidoviću.
Tokom suđenja, Davidović je objavio i knjigu „Slučaj Nacionalni stroj“, gde je Gruhonjića nazvao „propagandistom i manipulatorom“, aludirajući i na njegovu nacionalnu pripadnost. Zbog navoda u knjizi, Gruhonjić je tužio Davidovića za nanetu duševnu bol, tražeći odštetu od 500.000 dinara.
Povodom pretnji novinaru Gruhonjiću, Nezavisno uduženje novinara Srbije zatražilo je od policije i BIA da odmah reaguju i obaveste javnost o rezultatima istrage.
Predsednik Srbije Boris Tadić osudio je anonimne pretnje smrću upućene Gruhonjiću i zatražio od MUP-a Srbije da preduzme sve potrebne mere u cilju zaštite lične bezbednosti novinara.


A. Lalić

Tagovi

Povezani tekstovi