Bombaški napad na novinara Vremena

Beograd-Na prozoru stana novinara nedeljnika Vreme Dejana Anastasijevića juče je eksplodirala ručna bomba „kašikara“, saopštila je policija. Bomba je bila postavljena na simsu prozora, u prizemlju zgrade u Hadži Đerinoj ulici 14, u blizini Kalenić pijace, a eksplodirala je oko 2.50. Prema nezvaničnim informacijama, na prozoru je bila postavljena i druga bomba, koja nije eksplodirala.


U vreme eksplozije u stanu su bili Anastasijević, njegova supruga i malo dete, ali niko od njih nije povređen. Na lice mesta izašle su specijalizovane ekipe MUP-a Srbije i na uviđaju je konstatovano da je za sada NN lice postavilo ručnu bombu „kašikaru“ na sims prozora stana, koji se nalazi u prizemlju. Usled detonacije došlo je do oštećenja prozora spavaće sobe, fasade oko prozora, kao i oštećenja putničkih vozila, koja su se nalazila na ulici ispred zgrade.


Pokušaj ubistva


Novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević izjavio je juče da bombaški napad na njegov stan nije napad na njega, već „čin terorizma uperen protiv društva i države“. „Pretpostavljam da je napadač neko kome sam svojim istupima duže vreme išao na živce, pa je odlučio da je reaguje posle mog gostovanja u emisiji „Kažiprst“ na Radiju B92″, rekao je Anastasijević na konferenciji za novinare u redakciji nedeljnika Vreme.


On je dodao da je to samo pretpostavka, a da će istraga pokazati ko je izvršio napad i zašto. Anastasijević je ocenio da u poslednje vreme svojim tekstovima „nije direktno išao na neku ličnost“, već da je izabran da bude meta zbog svog stava i rada. „Ovo je napad na profesiju i sve ljude koji slično misle“, ocenio je novinar i istakao da policija nije ovo shvatila kao rutinsku stvar, već je celokupnim ponašanjem pokazala da to doživljava kao slučaj od najvišeg prioriteta.


„Policija je brzo reagovala i pokazala spremnost da me zaštiti i učini sve da nađe počinioce“, rekao je on i dodao da da mu je ponuđena policijska zaštita, ali da još nije odlučio da li će je prihvatiti. Anastasijević je naglasio da su u trenutku eksplozije bombe na simsu prozora u sobe koja gleda na ulicu, na samo metar i po od prozora spavali on i njegova supruga. Probudio ih je tresak, a zatim se soba napunila barutnim dimom i dodao da je prava sreća što niko nije povređen.


On je naglasio da je „šokiran“ i da mu nije „palo na pamet“ da tako nešto može da se dogodi. Anastasijević je naveo da nije prvi novinar koji je napadnut, ali da se nada da će biti poslednji jer je sada „pravi trenutak da se podvuče crta“ i dodao da ako se ne pošalje ozbiljna poruka napadačima, slučajevi kao što je njegov mogli bi da postanu deo rutine i svakodnevice u Srbiji. Glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković ocenio je juče da podmetanje bombe ispred Anastasijevićevog stana predstavlja pokušaj ubistva.


Raspitivali se o njemu


On je ocenio da ceo slučaj najverovatnije ima veze sa gostovanjem Anastasijevića u emisiji „Kažiprst“ na Radiju B92 u kojoj je govorio o suđenju i presudi grupi „Škorpioni“. Žarković je naglasio da je neko posle te emisije, u četvrtak, pokušao da se u redakciji Vremena raspita bliže o Anastasijeviću i njegovoj porodici.


Anastasijević je dugogodišnji novinar nedeljnika Vreme, bio je izveštač sa ratišta na prostorima bivše Jugoslavije devedesetih godina, svedočio je u Hagu na suđenju Slobodanu Miloševiću, a poslednjih godina angažovano je pisao o kriminalu i ratnim zločinima. Poznat je po svojim tekstovima o bezbednosnim snagama Srbije, kao i o člancima o ratnim zločinima, u poslednje vreme posebno o slučaju „Škorpiona“ i braće Bitići.


U emisiji „Kažiprst“ 11. aprila na Radiju B 92, Anastasijević je kritički govorio o nedavnoj presudi „Škorpionima“. Između ostalog, Anastasijević je rekao da postoje zapisnici sa Vrhovnog saveta odbrane, koji daju drugačiju sliku povezanosti državnih organa Srbije sa ratom u BiH.


„Ljudi koji su videli te zapisnike kažu da tamo ima svašta, iz čega bi se moglo videti da su pojedini organi države Srbije, pre svega Vojska, tajne službe i policija, bili mnogo više angažovani u ratu u Bosni nego što je to predstavljeno ne samo u javnosti, nego i pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu“, rekao je on. Izveštavao je o ratnim zločinima počinjenim nad albanskim stanovništvom na Kosovu tokom 1998, zbog čega je bio krivično gonjen od strane režima Slobodana Miloševića.


Agencije

Tagovi

Povezani tekstovi