Bombom na novinara

Dok su u stanu u prizemlju novinar nedeljnika „Vreme“ Dejan Anastasijević i njegova supruga spavali, zasad nepoznati napadač ostavio je na simsu prozora dve kašikare. Ali eksplodirala je samo jedna, čiji su geleri srećom odleteli u plafon. Sreća je bila i da njihova maloletna ćerka nije bila kod kuće. Policija je odmah došla na lice mesta i pokrenula istragu, koju je novinar Dejan Anastasijević okarakterisao kao „obećavajuću“.
Bilo je nagoveštaja
– Ovo nije napad samo na mene, već i na moju porodicu, ali i na ono šta predstavljam, a to su novinari i slobodno novinarstvo. Ista stvar desila se i mnogo puta ranije, kao na primer u slučaju Slavka Ćuruvije, zato je veoma važno da ovog puta istražni organi i država istraju i pronađu počinioce. A određene indicije postoje – kaže Dejan Anastasijević, novinar „Vremena“, i dodaje da mu je policija ponudila zaštitu, ali da još nije odlučio da li da je prihvati.
Glavni urednik nedeljnika „Vreme“ Dragoljub Žarković rekao je na konferenciji za novinare da podmetanje bombe predstavlja pokušaj ubistva, to jest, to je zločin ubistva u pokušaju i najverovatnije ima veze sa gostovanjem Anastasijevića 11. aprila u emisiji „Kažiprst“ na radiju B92, u kojoj je govorio o suđenju i presudi grupi Škorpiona.
– Posle emitovanja programa B92, u dva navrata je neko pokušavao telefonom da se bliže raspita o Anastasijeviću i njegovoj rodbini. Postoje indicije koje pokazuju da je moguće da se radi o čoveku ili ljudima koji su u vezi s podmetanjem bombi – rekao je Žarković, i istakao da ohrabruju činjenice da je policija pokazala „dužnu pažnju“, da je ministar policije Dragan Jočić kontaktirao sa zaposlenima u „Vremenu“ rekavši da imaju određene tragove, kao i što su reagovali predsednik i premijer Srbije, novinarska udruženja i NVO.
– Pretpostavljam da je napadač neko kome sam svojim istupima duže vreme išao na živce, pa je odlučio da reaguje. Ipak, to su samo pretpostavke, a istraga će pokazati ko je izvršio napad i zašto – rekao je Anastasijević na konferenciji za novinare.
Politički terorizam
Policija može okarakterisati bombaški napad na stan novinara Dejana Anastasijevića i kao pokušaj ubistva, ali će pravi motivi tog dela biti utvrđeni nakon detaljne istrage, izjavio je direktor beogradske policije Milorad Veljović, i dodao da napad ima i obeležja terorističkog akta, kao i da se slučaj mora rešiti u što kraćem vremenu.
Novinar „Vremena“ Miloš Vasić je u svom reagovanju naglasio da se radi o „činu političkog terorizma, čiji je motiv da se ućutkaju oni koji drugačije misle od lažnih patriota koji haraju ovom zemljom, čemu pogoduje politička atmosfera u Srbiji u poslednje tri godine“.
Ako se ne rasvetli taj pokušaj ubistva, mi ćemo smatrati državu odgovornom – rekao je Vasić.


Z.Z.L. i I.K.

Tagovi

Povezani tekstovi