Srpski političari ugrožavaju novinare

U delu izveštaja „Napadi na štampu 2004“ koje se odnosi na Srbiju i Crnu Goru ističe se da je tokom 2004. jedan novinar ubijen, a ubistva dvojice novinara još nisu razjašnjena.


U izveštaju se nabrajaju slučajevi zastrašivanja novinara, kao što je napad telohranitelja ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića na vlasnika „Kurira“ i „Glasa javnosti“ .


U izveštaju se spominju slučajevi hapšenja autora Vladana Vlajkovića zbog knjige „Vojna tajna“ i napada na Svetlanu Đorđević zbog knjige „Svedočanstvo o Kosovu“ i dodaje da su pokretanjem procesa i kažnjavanjem po starom krivičnom zakonu i sudovi obeshrabrivali novinare u Srbiji da pišu o zloupotrebama vlasti.


Najveći problem protekle godine bila su još nekažnjena ubistva dvojice novinara, Slavka Ćuruvije koji je ubijen u aprilu 1999. i Milana Pantića ubijenog u junu 2002, ističe se u izveštaju.
Komitet za zaštitu novinara ocenjuje takođe da je srpska vlada zadržala značajan uticaj na nacionalne televizije, kao glavni izvor informisanja za veći deo zemlje.

Tagovi

Povezani tekstovi