Bomba mi neće poremetiti život

Hrabro- Iako je neko pokušao da ga ubije, Anastasijević nije tražio nikakvo obezbeđenje.


– Policijska zaštita mi je formalno ponuđena, ali sam prepustio policiji da proceni situaciju i shodno tome preduzme potrebne mere. Za sada je primetno da u ulici u kojoj stanujem stalno ima policije. Nikakve dodatne mere zaštite neću preduzimati, neću se seliti iz stana, kao što neću dozvoliti da ovaj događaj poremeti život kakav sam do sada živeo. Ulicom idem slobodno, supruga i ja smo u nedelju, po običaju, išli na pijacu… Pokušavam da živim kao i pre – kaže Anastasijević.


Pokušaj njegovog ubistva nije ostao nezapažen ni među članovima srpskog ogranka neonacističke organizacije „Stormfront“. Između ostalog, na internet forumu „bele nacionalističke zajednice“ ovim povodom pojavila se tema naslovljena s „Više sreće sledeći put“, čiji se potpisnik nada da će oni koji su pokušali da ubiju Anastasijevića „sledeći put biti malo precizniji“.


– Video sam te komentare. Nadležni tvrde da ne mogu da blokiraju sajt jer se server nalazi u Sjedinjenim Državama. Ipak, radi se o direktnom kršenju zakona. Nepozivanje na odgovornost osoba iz Srbije koje pišu takve poruke i do kojih je moguće doći, samo po sebi je kršenje zakona – kaže Anastasijević.


Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala osudilo je napad na Anastasijevića.


– Taj nasilni akt istovremeno je i znak upozorenja da moramo biti još odlučniji u borbi protiv svih oblika kriminala koji ugrožava osnovne vrednosti demokratije – kaže portparol tužilaštva Tomo Zorić.


Osudama se pridružilo i Tužilaštvo za ratne zločine. Povodom napada, aktivisti LDP blokiraće danas u podne na pet minuta saobraćaj u 165 opština u Srbiji u kojima LDP ima odbore.


Policija i dalje traga za počiniocima i inspiratorima napada na Dejana Anastasijevića, rečeno je Beti u Ministarstvu unutrašnjih poslova.


Radikali bez komentara


Patriote Strukovna udruženja i nevladine organizacije listom su osudile incident. To su učinile i sve političke stranke izuzev SRS-a, koja nije imala komentar na pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića. Funkcioner SRS Aleksandar Vučić nije želeo da odgovori na pitanje da li ta stranka i dalje deli novinare na „patriote i izdajnike“.


D. Bednar

Tagovi

Povezani tekstovi