Jovanović: Napad na život u Srbiji

– Napad na novinara Dejana Anastasijevića i njegovu porodicu je napad na život u Srbiji. Ovo mora da bude zemlja u kojoj ljudi imaju pravo na slobodu, a tu slobodu nam bombama oduzimaju oni koji su od Srbije napravili najnesrećnije evropsko društvo u ovom trenutku – izjavio je na beogradskom protestu predsednik LDP Čedomir Jovanović.


On je ocenio da kada se napadne novinar u Srbiji napada se pravo na slobodan i normalan život.
– Efikasan odgovor policije momentalno i odgovornost ne samo za ludaka koji je te bombe bacio, nego i za one koji su mu otvorili put – poručio je Jovanović. On je naglasio da se mora pokazati solidarnost s idejama slobode i istine, jer „ako volimo Srbiju i život u njoj onda istina mora biti nešto što je apsolutno pravo svakog čoveka“. Političke i ideološke razlike pred bombama postaju, kako je rekao, drugorazredne i moraju biti marginalizovane.
Ističući da u ovom trenutku čitava Srbija stoji, Jovanović je naveo da napad na Anastasijevića nije izolovan problem i da se preko toga ne sme prelaziti kao do sada.
– Uprkos svim naporima policije moramo politički delovati kako bismo ukazali na sve štetne posledice sistema vrednosti koje je u ovom društvu nadživelo Slobodana Miloševića i užasnih devedesetih kojih ne možemo da se oslobodimo ni sedam godina posle 5. oktobra – ocenio je on.
Povodom napada na Anastasijevića aktivisti LDP juče su od 11.55 do 12.00 blokirali saobraćaj u 165 opština u kojima ta partija ima odbore.
Protest u Beogradu je prošao bez incidenata, a u Nišu su, uprkos službenoj intervenciji policije, nekoliko desetina pristalica LDP ipak uspeli da blokiraju ulicu Nikole Pašića. Nekoliko policajaca naložilo je okupljenima da se sklone s ulice jer blokadom „remete javni red“. Pošto su odbili da to učine okupljeni su legitimisani. Na primedbu jednog policajca da „moraju da poštuju zakon“, član Glavnog odbora LDP i gradski odbornik Srđan Pešić je rekao da „zakon zabranjuje i postavljanje bombi i ubijanje novinara, ali se to ne poštuje“. Pešić je objasnio i da je LDP uredno prijavila akciju niškoj Policijskoj upravi koja je nije odobrila.


Ekipa Danasa

Tagovi

Povezani tekstovi