Pet do dvanaest da se suprotstavimo bombama

Beograd/ Kragujevac/Valjevo/ Zrenjanin – U velikom broju gradova u Srbiji juče su održani sinhronizovani petominutni protesti zbog bombaškog napada na novinara nedeljnika Vreme Dejana Anastasijevića. Napad se dogodio u subotu rano ujutru, kada je na prozor njegovog stana postavljena bomba „kašikara“ velike razorne snage, od koje su oštećeni prozor, deo fasade i putnička vozila ispred zgrade.


Jučerašnja akcija blokade saobraćaja izvedena je u opštinama u kojima LDP-a ima svoje odbore, a Dejan Anastasijević je Radio Kragujevcu izjavio da ga u vezi s tim niko nije konsultovao, da razume poruku, ali da u tome ni na koji način nije učestvovao.
– Ne verujem da je reč o podršci mom radu, već o nekoj vrsti političkog signala s čim se potpuno slažem – precizirao je on i dodao da „jeste pet do 12 da se podvuče crta i da se kaže da se u ovoj zemlji političke rasprave ne smeju rešavati bombama“.


S mnogobrojnih protesta upućeni su apeli nadležnim organima da ovaj slučaj što pre reši, otkrije počinioce i na taj način pokaže efikasnost države i njenih organa. U Beogradu je oko 200 građana, predstavnika nevladinih organizacija, novinara i članova LDP-a od 11.55 do 12 časova blokiralo saobraćaj na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša. Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da je napad na Anastasijevića i njegovu porodicu napad na pravo na slobodu, istinu i život u Srbiji.


– Tražimo efikasan odgovor policije i momentalnu odgovornost ne samo za ludaka koji je tu bombu bacio, nego i za one koji su mu otvorili put za to. Ta odgovornost pretpostavlja stvaranje novog sistema vrednosti u Srbiji – rekao je Jovanović.
On je ocenio da napad na Anastasijevića nije „izolovan problem“ i da se, uprkos naporima policije, mora politički delovati da bi se ukazalo na „sve one štetne posledice sistema vrednosti 90-ih“.


Podmladak LDP-a u Nišu priključio se juče akciji blokadom saobraćaja u Ulici Nikole Pašića, ispred Tržnog centra „Kalča“. Učesnici protesta su nosili transparente na kojima je pisalo „Stop progonu novinara“ i „Hoćemo slobodnu državu“.


– Ovim protestom želimo da ukažemo na to da se Srbija, posle bombaškog napada na novinara Anastasijevića, vraća u vreme Slobodana Miloševića – rekao je Dejan Živković, član mladih LDP-a u Nišu.
U Novom Sadu su članovi LDP-a i građani blokirali saobraćaj na raskrsnici ispred Uspenske crkve, a prema rečima Aleksandra Jakovljevića, napadom na Anastasijevića dovedena je u pitanje demokratija u Srbiji.


U pet minuta do dvanaest juče je na kratko bila blokirana Ulica Vlade Jovanovića u Šapcu, a potom su građani šetnjom kroz centar grada izrazili protest protiv napada na novinara.
Članovi i simpatizeri LDP-a u Pančevu su rekli da petominutnom blokadom saobraćaja žele da upozore javnost da se „Srbija podelila na patriote i izdajnike“, što, kako je istaknuto, „neminovno donosi smrt“. Protestnoj manifestaciji LDP-a u Pančevu pridružili su se i novinari lokalnog lista Pančevac, građani i slučajni prolaznici. Vozačima su deljeni leci „Volim Srbiju, govorim istinu“.


Pedesetak članova i simpatizera LDP-a, ali i građani Kikinde blokirali su najprometniju gradsku ulicu Svetosavsku, nedaleko od Kontinental banke. Smiljka Gavrilov, menadžer kikindskog LDP-a, saopštila je da je cilj njihove akcije sprečavanje nasilja u Srbiji, koje je poslednjih meseci eskaliralo. U Valjevu je na pet minuta blokiran saobraćaj u Ulici Vuka Karadžića, a u saopštenju povodom ovog slučaja valjevski LDP podseća da je „obaveza MUP-a da štiti život svakog građanina, koliko god se njegovi stavovi ne poklapaju sa stavovima vlade, odnosno Koštunice, Jočića i Ilića“.


Ekipa Sine

Tagovi

Povezani tekstovi