Protest zbog pretnji, napada i pokušaja ubistva

Pored „Dnevnika“ koji je pokrovitelj, protest su podržale i Katedra za novinarstvo Filozofskog fakulteta kao i veliki broj medijskih kuća. Studenti će se obratiti i studentskim organizacijama i mladima političkih partija da podrže ovu akciju. Okupljanje je predviđeno sutra u 15 sati na na kraju Dunavske ulice, a protestna povorka će se prošetati do Trga slobode.


Prema rečima jednog od organizatora protesta i studenta novinarstva Milice Grahovac studenti ovom akcijom žele da skrenu pažnju javnosti na sve češće i sve brutalnije napade na novinare, te da im nije dovoljna samo podrška kolega, već celokupne javnosti.


– Pored flajera koje ćemo deliti građanim, svi ćemo imati prelepljena usta crnom izolir trakom. Na taj način poručujemo javnosti da treba progovoriti po svaku cenu, pa makar to odstupalo od mišljenja većine. Sloboda izražavanja se ne sme sputavati – izjavila je Grahovac i dodala da je povod za ovakav protest studenata pretnje novinaru Dinku Gruhonjiću, kao i nedavni pokušaj ubistva novinara Dejana Anastasijevića.


Ona navodi da na ovaj način žele da podsete javnost i na ubistva novinara Milana Pantića i Slavka Ćuruvije, koja su se dogodila u skoroj prošlosti, kao i na to da vlast samo deklarativno reaguje, a ni policija ništa ne preduzima.
Grahovac ističe da žele da motivišu građane i ukažu im da to nije problem samo novinara nego i svih građana naše zemlje.


– Uskraćivanje informacija nije na štetu samo novinara, nego celog društva. Želimo da animiramo i motivišemo one uspavane da makar osude ovakvo stanje u našoj zemlji i postanu svesni koliko je to važno – istakla je Grahovac.
Da podsetimo, nedavno je obeležena i godišnjicca od ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Ni nakon osam godina, javnost još uvek nije upoznata sa istragom niti se zna ko su nalogodavci i počinioci svirepog ubistva novinara.
 


M. Gelo

Tagovi

Povezani tekstovi