Sloboda štampe u Srbiji pod pretnjom

On je čestitao vlastima u Srbiji na brzoj reakciji i osudi bombaškog napada na novinara nedeljnika Vreme Dejana Anastasijevića. Ambasador SAD se pridužio osudama ovog napada.
Prema Poltovim rečima napad na novinara je napad na sve u demokratskom društvu. Američki ambasador kaže da je sloboda govora i izveštavanja jedan od temelja demokratije koja bi bez tih pretpostavki propala.
– Važno je stvoriti atmosferu koja će omogućivati i ohrabrivati slobodu izveštavanja i medija – rekao je Polt.
Dejan Anastasijević se svima zahvalio na podršci koja mu je pružena proteklih dana, ukazavši da je to redak slučaj da su sve političke partije osim SPS i SRS zauzele sličan stav. On smatra da bombaški napad nije usmeren samo protiv njega lično već protiv celog društva, te da iskazanu podršku ne doživljava da je upućena samo njemu lično, već društvu koje teži demokratskim vrednostima.
Predsednica NUNS Nadežda Gaće rekla je da je u protekle tri godine više od 200 novinara zahvaljujući donaciji američke ambasade prisustvovalo brojnim edukativnim seminarima. Ona je američkom ambasadoru poklonila novu knjigu s karikaturama jednog od osnivača NUNS karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa. Kako je ranije saopšteno, američka ambasada je obezbedila donaciju u vrednosti od 16.500 dolara za nabavku nameštaja i opreme, video bima s platnom, digitalnog fotoaparata, kompjutera, printera i licenciranog softvera kako bi se obezbedili bolji uslovi za buduće programe usavršavanja novinara. U saopštenju ambasade SAD navodi se i da je NUNS od 2003. pomogao Kancelariji za odnose s javnošću ambasade SAD u realizaciji više od 20 seminara čija vrednost prelazi 200.000 dolara i u kojima je učestvovalo preko 240 novinara iz Srbije.


R. Femić

Tagovi

Povezani tekstovi