Ugrožena sloboda javne reči

Studenti su prošetali Dunavskom i Zmaj Jovinom ulicom do Trga slobode noseći veliki transparent na kojem je pisalo „Zar je ovo sloboda govora“. Bili su odeveni u crne majice, a preko usta im je bio zalepljen crni flaster. Građanima su delili letke na kojima je s jedne strane belim slovima pisalo „Dejan Anastasijević, Dinko Gruhonjić, Željko Bodrožić“, a ispod crvenim slovima „Milan Pantić, Dada Vujasinović, Slavko Ćuruvija, svako od nas“, a s druge strane ispisana je poruka: „Ne okreći glavu s flasterom na ustima. Odlepi i pričaj bez straha“.


„Želimo da na ovaj način iskažemo svoj stav protiv učestalih napada na novinare. Ukoliko živimo u demokratskom društvu sloboda govora mora biti na prvom mestu, pogotovo kada je reč o novinarima koji se time prvenstveno i bave“, rekla je Branislava Lovre, jedan od organizatora protesta koji je organizovao Klub studenata žurnalistike Impresum s Filozofskog fakulteta.
Novinar nedeljnika Vreme Dimitrije Boarov pridružio se budućim kolegama.
– Veoma mi je drago da su studenti pokrenuli ovu akciju i da oni osećaju koliko je bitno da se stane na put tom ratnom ološu koji u šahu drži celu Srbiju i još pri tome hoće da zaćutimo. Iznenađen sam prijatno koliko je bombaški napad na kolegu Dejana Anastasijevića izazvao burnu, spontanu i široku javnu reakciju. Napade podstiču snage koje rastu na ratnom đubrištu koje nije počišćeno. Srbija nije provetrena od smrada ratnih zločina, država nije učinila dovoljno. Dok god se Srbija ne provetri nema nam napretka – zaključio je Boarov.
Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kome su nedavno upućene pretnje preko jednog nacističkog sajta, kaže da je situacija sve opasnija po novinare.
– Dobijamo neku reprizu 90-ih godina. Čini mi se da je danas situacija i opasnija nego u vreme Miloševića, jer smo onda znali odakle mogu da stignu pretnje, ko može da nas likvidira, dok danas svaki psihopata polaže pravo na vaš život. Tako će biti sve dok država ne postane država i dok se ne shvati da tolerancija prema netolerantnima nije tekovina demokratije i da sloboda pojedinca seže samo dotle dok ne ugrožava slobodu drugoga – kaže Gruhonjić.
Pokrajinski ombudsman Petar Teofilović pridružio se studentima žurnalistike u protestu za slobodu javnog izražavanja.
– Pretnje upućene novinaru Gruhonjiću i bombaški napad na Anastasijevića i niz drugih manjih incidenata pokazuju da profesija novinara, koja ima i te kako veliku odgovornost pred društvom, mora imati daleko bolje uslove za rad. Jer, tu je reč o ozbiljnim pretnjama i napadima na javnu reč, slobodu javnog izražavanja i čak na život. To su temeljna prava i slobode građanskog društva i zbog toga smo izašli da pokažemo da na zvaničnom nivou podržavamo ovu akciju – naglasio je Teofilović.


 R. Balać

Tagovi

Povezani tekstovi