Novinare kažnjavati novčanom kaznom

BEOGRAD – Vladin amandman koji je upućen poslaničkoj grupi DSS-a na odredbe o kleveti i uvredi u Predlogu krivičnog zakona predviđa za ova dela samo novčanu kaznu u rasponu od 100.000 do 600.000 dinara. Ukazavši da resorno ministarstvo nije želelo ni na koji način da utiče na odluke radne grupe koju je predvodio prof. Zoran Stojanović, pomoćnik ministra pravosuđa Branislav Bjelica, predstavio je ovaj amandman kao dobar gest Vlade Srbije koja se „umešala na inicijativu novinara“.


Predstavnici radne grupe u jučerašnjoj diskusiji koju je organizovao NUNS, branili su svoju odluku primerima iz evropskih zakonodavstava koja ove odredbe imaju, kao i potrebom društva koje je na niskom nivou pravne kulture da ih zaštiti od svakodnevnog vređanja i klevetanja. Uz ove i ostale pravne „kvake“, oni su ostali pri stanovištu da je pretnja zatvorskom kaznom delotvornija od novčane. Predstavnici medija žustro su reagovali na „pravničku“ priču koja, sem argumenata u vidu odredbi i članova, nije imala veze sa realnim stanjem u pravosuđu, protivrečnim presudama i predstojećim posledicama.



– U današnjem svetu najgluplja ideja, koje može da se priseti bilo koji režim, jeste da zatvori novinara. Koliko je glupa ideja, toliko je glupo zadržati takvu stavku u zakonu. Naši mediji u većini jesu klevetnički, ali su takvi zato što tako želi politička elita. Takvu atmosferu ne može da promeni zakon – oštro je reagovao na pravničku „argumentaciju“ glavni i odgovorni direktor Bete Dragan Janjić.


Raskorak između sudske prakse, gotovo 400 tužbi protiv novinara i tankih argumenata u vidu „naše pravo se zasniva na germanskom, a ne na anglosaksonskom pravu, predstavnici struke su doživeli – lično.


– Naše sudstvo pati od kadijskog sindroma i snishodljivog odnosa, posebno prema lokalnim moćnicima. Ja sam osuđen na godinu dana zatvora uslovno i 40.000 dinara zato što sam napisao „u sprezi“ umesto „u saradnji“. Zakon je takav da nas prepušta subjektivnim ocenama (i presudama) domaćih sudija, a posledica primene novih krivičnih odredbi izrodiće samo udvoričko novinarstvo – upozorio je glavni urednik Podrinskog telegrafa Milan Milinković, poželevši domaćim pravnicima koja su pisali zakon: „Srećna vam 1946. godina“.

T. Kaluđerović

Tagovi

Povezani tekstovi