NDNV proziva novinarsku solidarnost

Plašeći se odgovora na to pitanje, zvanične državne institucije osuđuju ove napade, a policija navodi da će učiniti sve da pronađe počinioce. Ali konkretnih rezultata nema, nema sankcija, kao što javnost nikada nije saznala ni ko je ubio Dadu Vujasinović, Slavka Ćuruviju i Milana Pantića.


U razgovoru za naš list generalni sekretar NDNV-a Nedim Sejdinović navodi koji su razlozi i ciljevi ove akcije.
– Poslednji napadi na novinare samo su eskalacija veoma lošˇe pozicije u kojoj su profesionalni novinari i mediji u Srbiji. Može se reći da je samo bilo pitanje dana kada će u Srbiji ponovo početi da se dešˇava ono za šˇta smo posle 5. oktobra mislili da se višˇe nikada neće ponoviti – da novinari postaju meta najrazličijitih nasilnika, da im se preti smrću, da im se bacaju bombe na stanove, ali i da država preko svojih organa prisile vršˇi svojevrsni teror nad njima. Bacanje bombi na stan Dejana Anastasijevića, pretnje smrću predsedniku Nezavisnog drušˇtva novinara Vojvodine Dinku Gruhonjiću i pretnje zatvorom uredniku „Kikindskih“ Željku Bodrožoću međusobno su povezani i isprepleteni događaji, ne samo zbog toga šˇto su svi oni novinari već zato šˇto napadom na njih pokušˇava da se ubije istina, pokušˇava da se sahrani kritička misao.– kaže Sejdinović.


On naglašava da je jasno da napadi na novinare signaliziraju i da snage prošˇlosti, „haosa i bezumlja“, nacionalizma, šˇovinizma i zločina, oni koji su unišˇtavali ovu zemlju tokom devedesetih godina prošlog veka, pa do našˇih dana, osećaju da polako i sigurno gube trku s vremenom i istinom.
– Istina o njihovim zločinima, o promašˇenom nacionalističkom projektu, počinje da curi sa svih strana i oni, izbezumljeni, pretnjama i atentatima na novinare pokušˇavaju da zapušˇe po koju rupu. Naravno, neće im uspeti da sakriju činjenicu da je „car go“, ali se upravo ranjene zveri treba najvišˇe čuvati. Novinari se danas u Srbiji suočavaju s tim da su na drugoj strani, kao njihovi prirodni neprijatelji, kao dobra istraživačka tema, kao sjajan povod za treniranje vlastitog morala i etike novinarstva, pripadnici svojevrsnog organizovanog kriminala, svojevrsnog zločinačkog udruženja, veoma moćnog i opasnog i potpuno besprizornog. Država, bez obzira na razloge, očigledno ne može da zašˇtiti novinare, kao šˇto ne može da zašˇtiti ni mnogobrojne manjine i marginalizovane grupe koje su danas gotovo svakodnevno na udaru nasilnika. Da li država nema kapaciteta ili na neki način indukuje ove probleme, u ovom trenutku nije prioritetna tema. Najprioritetnija tema je kako novinari mogu da se zašˇtite, da bi, sačuvavšˇi sebe, mogli da šˇtite i druge koji su na udaru – ističe Sejdimović.


Zbog toga je i NDNV pokrenuo ovu inicijativu, upravo verujući da novinari imaju snage i imaju načina da sebe zašˇtite. Tako će u utorak, 24. aprila, u beogradskom „Medija-centru“ biti organizovan okrugli sto pod naslovom „Samozašˇtita novinara“, na kojem će učestvovati predstavnici gotovo svih novinarskih udruženja i medijskih organizacija u zemlji – kaže Sejdinović.


Razmatraju se razne mogućnosti samozašˇtite i modeli koji će omogućiti osnivanje zajedničkog fonda solidarnosti, iza kojih bi stajala sva udruženja i medijske organizacije.
– Razgovaraćemo i o načinima na koje je moguće animirati ne samo domaću već i međunarodnu javnost o problemima s kojima se suočavaju novinari i mediji u Srbiji, jer je neophodno temeljito pratiti i analizirati svaki incident-kaže Sejdinović i dodaje da su novinari u Srbiji imali svetao primer solidarnosti – koja je, dodušˇe, bila pasivna – kada su bojkotovali Srpsku radikalnu stranku, a posle pretnji koje je Vojislav Šešˇelj uputio novinarima. Ali, sada je, kaže Sejdinović, potrebna aktivna solidarnost, i navodi da su do sada ovu inicijativu NDNV-a podržali: Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), „Medija-centar“ u Beogradu, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Sindikat novinara Srbije, Novosadska novinarska šˇkola i Medija art servis internacional.
Inicijativa je upućena i ostalim novinarskim udruženjima i medijskim organizacijama, a posle okruglog stola će poziv da se priključe inicijativi dobiti i svi mediji u Vojvodini i Srbiji.


M. Živić
Foto: S. Nikolić

Tagovi

Povezani tekstovi