Policija proverava identitet napadača na novinare

U saopštenju MUP navodi se da je novinar Zoran Šaponjić policiji u Novom Pazaru prijavio da je nepoznata osoba pokušala da mu otme fotoaparat dok je slikao sahranu ubijenog vehabije.


Sahrani na pazarskom Velikom groblju, u subotu, prisustvovalo je više stotina građana, među kojima je bilo nekoliko desetina vernika, koje po izgledu i načinu odevanja nazivaju vehabijama. Oni su Prentićevo telo nosili na tabutu. Povorka ili dženaza kroz grad je prošla znatno brže nego što je ustaljeno. U povorci nije bilo imama, kakav je običaj, a oni koji su dobro upućeni u organizaciju sahrane kažu da je Prentić sahranjen kao šehid i da su zbog toga izostali još neki uobičajeni verski obredi. Bila je uočljiva i boja pokrivača kojim je bilo prekriveno telo. Umesto tradicionalne zelene, pokrov je bio crne boje. Dok je povorka prolazila kroz centar grada, vehabije su uzvikivale tekbir – Alahu ekber (Alah je najveći -p.a.).


Ova sahrana izazvala je veliko interesovanje medija. Kada su novinari u pitanju nije moglo da prođe bez incidenata. Na novinara Glasa javnosti i Kurira Zorana Šaponjića nasrnulo je nekoliko učesnika povorke i tom prilikom mu je razbijen foto aparat, a verbalno je napadnut i fotoreporter Večernjih novosti Miloš Cvetković. Nekoliko sati kasnije, Policijska uprava u Novom Pazaru saopštila je da je napadnuti novinar prijavio dežurnoj policijskoj službi „da je nepoznato lice pokušalo da mu oduzme fotoaparat, dok je pokušavao da slika sahranu“ i da policija proverava navode prijave i radi na identifikaciji napadača.
Savet za bezbednost opštine, čiju sednicu je, u petak popodne, hitno sazvao predsednik novopazarske opštine Sulejman Ugljanin, ocenio je da oružani sukob policije i grupe vehabija nije destabilizovao bezbednost u ovom gradu i da su građani pokazali visok nivo svesti. Savet je od državnih institucija i organa zatražio da i dalje profesionalno izvršavaju poslove iz svoje nadležnosti, a građane i opštinske organizacije da daju puni doprinos očuvanju mira i stabilnosti u Novom Pazaru.
Istog dana, novonastalu situaciju razmatrao je i Opštinski odbor Nove Srbije.
– Odali smo priznanje policiji za odlučnost u suzbijanju terorističkih aktivnosti, ali istovremeno zahtevamo da otkriju nalogodavce, organizatore i finansijere grupe mladih ljudi koji su osumnjičeni za pripremanje terorističkih napada. Apelujemo na sve lidere političkih partija i velikodostojnike verskih zajednica da svojim autoritetom doprinesu jačanju tolerancije i poverenja između Srba i Bošnjaka koji vekovima zajedno žive na ovom prostoru – rekao je za Danas predsednik Nove Srbije za Novi Pazar Vujica Tiosavljević. Opštinski odbor ove partije će, na osnovu zvaničnih domaćih i inostranih podataka o porastu svih vrsta kriminala u Novom Pazaru, kod Vlade Srbije pokrenuti inicijativu da se u ovom gradu osnuje odeljenje Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.
Drugih zvaničnih reagovanja nema. U Novom Pazaru je mirno. Vernici, koje nazivaju vehabijama retko mogu da se vide na ulicama i primetno je da ih nema ispred Arap džamije, u centru grada, gde se najčešće okupljaju.


 S. Novosel

Tagovi

Povezani tekstovi