Skup novinarske solidarnosti

Skup se u beogradskom Medija centru organizuje zbog sve češćih napada na novinare. Skup „Neko je pokušao da ubije novinara, da li ćemo saznati ko?“, počinje u pet minuta do 12. Na skupu će biti pročitan i proglas „Dosta!“.

U proglasu se novinari pozivaju da izraze solidarnost sa svim koleginicama i kolegama koji su žrtve napada političkih i ekonomskih moćnika i raznih zastupnika prljavog kapitala i ekstremističkih ideoloških grupacija i pojedinačnih nasilnika.


NUNS i NDNV će na skupu pozvati i na formiranje fonda novinarske solidarnosti, a dobrovoljni prilozi i donacije iz tog fonda koristiće se za pravnu i medijsku zaštitu novinara i promociju novinarske solidarnosti.

„Solidarnost neće obuhvatiti slučajeve u kojima su se mediji i novinari ogrešili o principe profesije, o etički kodeks ili o zakone ove države“, navodi se u proglasu.

NUNS i NDNV će zahtevati od svih medija da napad na novinare objave kao vest dana u svim medijima. „Tražimo da mediji konkretizuju akciju solidarnosti s napadnutim kolegom tako što će sve svoje snage usmeriti ka rasvetljavanju pozadine napada i utvrđivanju odgovornosti počinilaca“, piše u proglasu.

NUNS i NDNV su poziv za učešće na skupu poslali svim novinarskim i medijskim udruženjima, medijskim stručnjacima, partijama, nevladinim organizacijama, javnim ličnostima i uglednim pojedincima.

Tagovi

Povezani tekstovi