Skup novinarske solidarnosti

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju da pod hitno budu nađeni odgovorni ne samo za pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića, već i počinioci i nalogodavci ubistava Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije, Milana Pantića…

Umesto ozbiljne rasprave o napadima na novinare, posle pokušaja ubistva Anastasijevića, počelo je razvodnjavanje cele priče, etiketiranjem novinara da su plaćenici, omiljeni svedoci Karle del Ponte ili u najmanju ruku nesmotreni jer žive u prizemnim stanovima, podsetio je Miloš Vasić na skupu koji su dva udruženja ogranizovala u Medija centru.

Ako su predsednik države i policija napad na Anastasijevića okarakterisali kao napad na državu i terorizam, onda i reakcija nadležnih organa treba da bude jednako ozbiljna, kaže Vasić.

NUNS i NDNV podsećaju da je od novembra prošle godine u Srbiji zabeleženo gotovo 100 napada na novinare.

Konstatovano je da među novinarima nema solidarnosti, zbog čega su postali laka meta za pretnje i napade. Napad na novinare mora biti prva vest u medijima, kaže se u proglasu NUNS-a i NDNV-a.

Elektronskim medijima predloženo je da solidarnost pokažu i redovnim emitovanjenm spota koji podseća na neke nerazjašnjene zločine nad novinarima.

Tagovi

Povezani tekstovi