RATEL krivac zbog piraterije

APRES i Beogradska asocijacija radio stanica (BARS) uputili su javni poziv Ratelu da u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama preduzme konkretne akcije na uređenju etra kako bi se radio stanicama koje su dobile frekvencije omogućili normalni tehnički uslovi za obavljanje posla. U saopštenju APRES i BARS navodi se da je prošlo više od šest meseci kako su nacionalni emiteri i emiteri za region Beograda, u kojem se trenutno čuje 80 radio stanica, dobili dozvole za emitovanje programa, a nisu preduzete mere na uređivanju etra.
– Zahtevamo od Ratela da preduzme sve neophodne radnje kako bi se uredio etar u Beogradu, gde je predviđeno da bude 14 regionalnih stanica, pet nacionalnih i programi javnog servisa – naglasila je predsednica BARS i izvršni direktor TDI radija Ružica Krdžić. Ona je rekla da zbog prejakog signala stanica iz unutrašnjosti ili piratskih stanica u Beogradu otežano rade Radio Naksi, Radio Beta RFI, Radio Pingvin, Radio TDI i drugi. Podsetila je da bi radio i TV stanice Ratelu trebalo da plaćaju stotinjak miliona dinara godišnje za obezbeđenje čistog etra, što je oko četiri odsto ukupnih prihoda te agencije koja naplaćuje i takse za belu tehniku, a preuzela je i kontrolno-merne centre u Srbiji.
Aktivnost Ratela, koji državu i emitere skupo košta, rekla je Krdžićeva, svodi se na rešenje koje je u oktobru prošle godine poslao jednoj radio stanici da se ugasi i na tome se sve završava. Kao najnoviji primeri piratskih radio stanica u Beogradu juče su pomenuti Radio Van i Radio Taš.


J. D.



 

Tagovi

Povezani tekstovi