ExYuTube: onlajn razmena video materijala

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kontekst

 

U  godinama nakon rata na prostorima bivše Jugoslavije svi oblici komunikacije, nakon ratnih razaranja, stradanja i namernog uništavanja kulturnog nasleđa, nasilnog razdvajanja i forsiranja novih standardnih jezika nastalih u potrazi za posebnim identitetom, bili su skoro uništeni. Kao što je to učinjeno i u drugim oblastima kulturnog delovanja – književnosti, dramskoj umetnosti, muzici, itd. – informacije o drugim sredinama kroz medije su postale retke i skoro nepostojeće. 

 


Informacije o kulturnim dešavanjima u susednim zemljama su tokom poslednjih pet godina stizale su do gledaoca kao rezultat ličnih napora novinara koji su se borili sa postojećim politikama u medijima, uvedenih i održavanih od strane nacionalista. Tamo gde je postojao minimum kooperacije, to je bio rezultat dugogodišnjeg prijateljsva između novinara otvorenog uma uprkos nedostatku podrške njihovih institucija.

 

Zaintrigirani trenutnom situacijom u kojoj je izolacionistička politika i dalje prisutna u medijima, i činjenicom da emiteri u regionu ne prepoznaju da je korišćenje istog jezika prednost na tržištu koje će uskoro biti zajedničko, NUNS je, uz podršku Ministarstva Kulture Republike Srbije, Delegacije EU u RS i Francuske Ambasade u RS organizovao dvodnevnu regionalnu konferenciju TV medij kao oruđe interkulturalne saradnje.

 

Konferencija održana u aprilu 2010. godine je okupila trideset stručnjaka i profesionalaca koji rade u javnim servisima i privatnim emiterima u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Herzegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji kao i predstavnike Evropske Komisije i Francuske Ambasade. Tokom konferencije razgovaralo se o različitim faktorima koji utiču na trenutno stanje interkulturalne razmene i identifikovani su koraci koje treba preuzeti da be se problemi prevazišli.

 

Jedan od najvažnijih zaključaka bio je da se promena ne može izvesti preko noći – bilo kakva razmena je i dalje veoma osetljivo pitanje za sve bivše republike SFRJ. Posle analize različitih postojećih modela regionalnih saradnji u Evropi (ARTE, Alpe-Danube-Adria i, naročito, ERNO), učesnici konferencije su se složili da je najbolje rešenje da se ponudi jednostavni i bazični oblik razmene audio vizuelnog medijskog sadržaja.



Projekat ExYuTube

 

Projekat predvidja uspostavljanje regionalne mreže saradnje emitera iz bivše Jugoslavije, koja će se bazirati na online razmeni medijskog sadržaja. Online baza će pružiti mogućnost postavljanja (upload) i skidanja (download) audiovizuelnog medijskog sadržaja iz oblasti kulture.

 

Kratkoročni cilj ovog projekta je uspostavljanje regionalne mreže interkulturalne razmene audiovizuelnog sadržaja koja inicirati multilateralni dijalog među bivšim Jugoslovenskim republikama, a sa ciljem otvaranja novog kanala interkulturalne komunikacije.  

 

Dugoročni cilj je da doprinese inicijaciji interkulturnog dijaloga, saradnji čiji će rezultat biti uočavanje da bivše Jugoslovenske republike predstavljaju zajedničko tržište koje bi značajno moglo da profitira od regionalne koprodukcije interkulturnih (i drugih) programa. 

 

Ciljna grupa ovog projekta čine TV emiteri sa nacionalnim ili reginalnim frekfencijama koji su zainteresovani za proizvodnju kulturnih programa i koji su prepoznali prednosti regionalne koprodukcije i saradnje.


Tokom konferencije u Beogradu predstavnici sledećih emitera su iskazali interes za realizaciju ovog projekta: u Srbiji RTV Vojvodina, RTV Kragujevac, RTV Zaječar, RTV Srbija, RTV Studio B; u Hrvatskoj RTV Hrvatska; u BiH TV Sarajevo, Alternativna TV, BHTV, RTV Republika Srpska; u Makedoniji Alfa TV; u Crnoj Gori  TV Crna Gora i Atlas TV i  u Sloveniji RTV Slovenija. Pošto su pročitali vesti o održanoj konferenciji NUNS su kontaktirali i predstavnici Makednoske televizije Telma.

 

Krajni korisnici projekta su gledaoci svih učesnika mreže odnosno građani zemalja učesnica projekta.

 

Test faza projekta je započeta – članice mreže koje su učestvovale u njenom uspostavljanju mogu da razmenjuju video sadržaja preko sajta SEETV Exchanges.

 

Za više informacija o ovom projektu kontaktirajte Maju Vasić-Nikolić emailom na [email protected] ili telefonom, +381 66 8822007.

 

Realizaciju ovog projekta omogućila je Ambasada Francuske u Republici Srbiji.

 

Tagovi

Povezani tekstovi