Slučaj Anastasijević dodeljen tužiteljki Jeleni Katić

Policija je prvo ovaj napad okvalifikovala kao pokušaj ubistva novinara Anastasijevića, a potom ga prekvalifikovala u izazivanje opasnosti, da bi nakon toga, u petak, Treće opštinsko tužilaštvo predmet ustupilo Okružnom tužilaštvu, jer je na osnovu prikupljenih podataka utvrdilo da je reč o krivičnom delu terorizma.


Predmet u vezi s bombaškim napadom na novinara nedeljnika Vreme Dejana Anastasijevića stigao je u Okružno tužilaštvo i dodeljen je tužiteljki Jeleni Katić, saznaje Danas.
Policija je ovaj napad prvo okvalifikovala kao pokušaj ubistva novinara Anastasijevića, a potom ga prekvalifikovala u izazivanje opasnosti, da bi posle toga, Treće opštinsko tužilaštvo u petak ustupilo predmet Okružnom tužilaštvu, jer je na osnovu prikupljenih podataka utvrdilo da je reč o krivičnom delu terorizma.
Gordana Čolić, javna tužiteljka Trećeg opštinskog javnog tužilaštva u Beogradu, izjavila je da krivično delo bombaškog napada na Anastasijevića i njegovu porodicu treba i može da kvalifikuje samo tužilaštvo, a ne policija i da samo tužilačku kvalifikaciju sud ceni.
Ona je rekla da je Treće opštinsko javno tužilaštvo ustupilo policijski izveštaj s lica mesta Okružnom tužilaštvu u Beogradu tri dana po aktiviranju ručne bombe na sims prozora spavaće sobe porodice Dejana Anastasijevića i da je Treće opštinsko tužilaštvo na osnovu prikupljenih podataka utvrdilo da je reč o krivičnom delu terorizma.
– Iz dosad prikupljenih podataka proizilazi da je nepoznati izvršilac dana 14. aprila 2007. u dva sata i 45 minuta na simsu prozora aktiviranjem ručne bombe na prozorskoj metalnoj okapnici izazvao osećanje straha i nesigurnosti kod građana, zbog čega je u konkretnom slučaju reč o krivičnom delu terorizma iz člana 312 krivičnog zakona za koje je stvarno i mesno nadležan Okružni sud u Beogradu, a zaprećena kazna za to delo je od tri do 15 godina zatvora. Dakle, ne smatram da je ovde bilo reči o izazivanju opšte opasnosti, već da ovo delo ima elemenata terorizma – kaže Čolić.
Kvalifikacije i propusti u istrazi predstavljaće problem i za policiju i za tužioce, jer su vlade nekih stranih zemalja vrlo zainteresovane za ovaj slučaj i uputile su pismo nadležnim organima, ali i tužilaštvu, tražeći izveštaje i dokaze koji su prikupljeni u ovom predmetu.


 J. Čolak

Tagovi

Povezani tekstovi