Latin: Čelnici UNS slavili ratne zločine

Pošto je UNS objavio laureata, na blogu B92 objavljen je tekst novinara radija Slobodne Evrope Srđana Kusovca o profesionalnom delu Nina Brajovića, predsednika UNS i nekadašnjeg ratnog izveštača Radio-televizije Srbije, posle čega je Latin odbio priznanje. Na Kusovčevom blogu, kao i na sajtu RFE, objavljeni su i snimci ratnih reportaža Nina Brajovića, uključujući i njegovu ličnu čestitku Veselinu Šljivančaninu za oslobađanje Vukovara.
Posle Kusovčevog upozorenja, Latin je u izjavi za Indeks.hr objasnio da mu „moralna načela i ljudska savest ne dopuštaju da takvu nagradu primi iz ruku vodećih ljudi UNS koji su se u nedavnim vremenima dokazivali kao oni koji slave zločine, razaranja i okupaciju Vukovara“.
– Problem je u čelnim ljudima tog udruženja koje je imalo prilično neslavnu ulogu u vreme razaranja i okupacije Vukovara. Jednostavno mi je neprijatno da primim tu nagradu. Mislim da je u ovom trenutku važnije upozoriti na te stvari i slobodu medija, na koje sam ja upozorio, nego da ja dobijem nagradu – naveo je on.
Reagujući na dopis Latina, Brajović mu je zamerio odbijanje i sam „priznao“ da je bio izveštač RTS.
– Ja jesam bio izveštač s ratišta za Radio-televiziju Srbije i u takvim okolnostima trudio se da maksimalno profesionalno obavljam svoj posao. I danas sam čvrsto iza svojih priloga i rado bih s Vama komentarisao sve video materijale koje sam u to vreme radio. Vi ste u to vreme radili na Hrvatskoj televiziji i ako bih imao bilo kakve zamerke ne bih time ničim umanjio Vaš doprinos borbi za slobodu medija, za šta vas je UNS i nagradio.
Komentarišući posle akcije Pet minuta gromoglasne tišine Latinovo odbijanje da primi priznanje „Zora“, Brajović je pretpostavio da je reč o posrednom javnom pritisku posle informacije da je dobio nagradu UNS.


O. D.


 

Tagovi

Povezani tekstovi