Još više napada na novinare poslednju godinu dana

Nisu rasvetljene ni okolnosti smrti Dade Vujasinović, a samo je slučajnost spasla novinara Dejana Anastasijevića i njegovu porodicu tragičnog ishoda. Nino Brajović, predsednik UNS-a, povodom Svetskog dana medija izjavio je da su ubice novinara na slobodi, pa nije ni čudo što ti isti, ili neki drugi zločinci, danas pokušavaju da likvidiraju Dejana Anastasijevića zato što istražuje i hrabro piše o organizovanom kriminalu i ratnim zločinima.


– Policiji ni dvanaest dana, kao ni nekoliko desetina svedoka, nije bilo dovoljno da otkrije ko je napao u Novom Pazaru novinara Glasa javnosti i Kurira Zorana Šaponjića. Umesto da pronađe batinaše, novopazarska policija, kako stoji u njenom saopštenju, proverava navode pomenutog novinara, prema kojima je nepoznato lice pokušalo da mu otme fotoaparat – objasnio je Brajović.


Priznanje „Zora“, koje UNS dodeljuje za značajan doprinos slobodi medija, trebalo je da primi hrvatski novinar Denis Latin. Iako je Latin u više navrata potvrdio svoju rešenost da to priznanje prihvati, stvarnost savremenih srpsko-hrvatskih odnosa je bila jača, pa se on odrekao nagrade.


U Proglasu Nezavisnog udruženja novinara Srbije i sindikata medija Nezavisnost, navedeno je da će Srbija uskoro doživeti da njeno dozivanje demokratije neće imati ko da saopšti i ono će utihnuti.
– Sloboda štampe se, kao ni druge slobode, ne poklanja. Ona nije odraz potrebe, već slika stanja. Kada država odlučuje o potrebama, tu se nikada neće naći sloboda. Dozvolite slobodu govora, a ograničite slobodu štampe i – prva sloboda postaje neostvariva.


– Od svih rana koje ima današnja Srbija, jedna od najdubljih svakako je ona koja ide do njenog srca, do smisla opstajanja. Na toj magistrali života sve je manje slobode štampe, a u slivniku duž magistrale sve češće možete naći odbačenog, pa čak i ubijenog novinara, zaključak je zajedničkog Proglasa NUNS i sindikata medija Nezavisnost.

Tagovi

Povezani tekstovi