Nismo glineni golubovi

– Novinari su danas potrošna roba, sve češće odbačeni, pa čak i ubijani – stoji u zajedničkom proglasu NUNS i Granskog sindikata medija „Nezavisnost“, uz upozorenje da je sve manje slobode štampe i da će „Srbija uskoro doživeti da njeno dozivanje demokratije neće imati ko da saopšti“.
Za proteklih godinu dana bilo je 25 ozbiljnih napada i pretnji novinarima, koji po pravilu ostaju nekažnjeni – izjavio je predsednik UNS Nino Brajović, tokom akcije „Pet minuta gromoglasne tišine“, ispred spomenika „Čitaocu“. U proglasu Udruženja i sindikata novinara Srbije traži se da nadležni otkriju nalogodavce i ubice novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, da rasvetle bombaški napad na dom Dejana Anastasijevića, uhapse i kazne napadače na Zorana Šaponjića. Zatraženo je i da se izmenom zakona napad na novinara kvalifikuje kao napad na službeno lice.
Akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine“, medijski su radnici od 11,55 do 12.00 sati, prekinuli redovan program i emitovali proglas strukovnih udruženja.
Čestitku novinarima uputio je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić. Inače, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, prošle godine u svetu je ubijeno 110 novinara i medijskih radnika, a samo od početka 2007. čak 34. Na kaznu zatvora prošle godine osuđena su 134 novinara.


S. Remić

Tagovi

Povezani tekstovi