Tužiteljka Katić saglasna da je reč o terorizmu

U cilju otkrivanja počinioca tužiteljka je uputila zahtev Službi za borbu protiv organizovanog kriminala u MUP da preduzme sve potrebne radnje za utvrđivanje učinilaca i elemenata tog krivičnog dela.
Tužiteljka Jelena Katić juče nije mogla da daje izjave, ali je prvi zamenik Okružnog tužioca Vojislav Šoškić izjavio za Danas da je „tužiteljka već 3. maja službi MUP za borbu protiv organizovanog kriminala poslala zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, odnosno da se izvrše provere u cilju utvrđivanja krivičnog dela terorizma“. Samim zahtevom tužiteljke prihvaćeno je mišljenje da se preduzmu radnje.


Na pitanje da li se u izveštaju koji je dostavljen tužilaštvu pominju osumnjičeni posle sprovedene policijske istrage i DNK analize, Šoškić je odgovorio negativno. „Nema. Da osumnjičenih ima drugačije bi tekao dalji postupak“, bio je kratak Šoškić.
Gordana Čolić, tužiteljka Trećeg opštinskog tužilaštva koja je slučaj prosledila Okružnom tužilaštvu, ponovila je da krivično delo može i treba da kvalifikuje samo tužilaštvo, odnosno tužilac. Takođe, ona ponavlja da je istragom na mestu bombaškog napada morao da rukovodi tužilac, što se nije dogodilo. „Policija nije stručna i bez tužioca oni su samo tehnička služba“, ističe Čolićeva.
Naš list je već pisao da je policija napravila velike propuste u istrazi, počev od samog uviđaja koji je protekao bez istražnog sudije ili tužioca, a uz to mnogi dokazi nisu prikupljeni po zakonu. Profesor krivičnog procesnog prava Pravnog fakulteta u Beogradu Goran Ilić ukazuje da DNK analiza neće moći da se koristi u glavnoj raspravi.
– Taj dokazni materijal može da posluži policiji samo u pretkrivičnom postupku u kojem se sada nalazi i kao indicija za otkrivanje nekih drugih dokaza. Advokati osoba koje eventualno budu osumnjičene i optužene za krivično delo s pravom mogu zahtevati da analiza bude izuzeta iz dokaznog materijala, jer se do dokaza, pogotovo onog koji se dobija veštačenjem DNK materijala, može doći samo ako postoji naredba ovlašćenog organa. To je mogla da bude ili policija ili istražni sudija. Budući da je naredba izdata post festum, dakle tek pošto je analiza urađena, tako nešto ne bi moglo da se koristi kao dokaz u glavnom postupku – ukazuje Ilić.


J. Čolak

Tagovi

Povezani tekstovi