Čeka se odgovor MUP o registraciji UNS

Sud je od MUP tražio i odgovor na pitanje da li je u vreme kada je UNS registrovan postojalo još neko novinarsko udruženje.
Na jučerašnjoj raspravi pravna zastupnica NUNS Gordana Mihailović ostala je pri tužbi NUNS i sudu dostavila fotokopiju Službenog glasnika s objavljenim Zakonom o vraćanju UNS prava u pogledu korišćenja i raspolaganja nepokretnostima.
– Imovina je Zakonom vraćena kao društvena svojina, odnosno kao svojina svih novinara – ukazala je Mihailović i podsetila da je i NUNS društvena organizacija. Mihailović je navela i odredbe Evropske Konvencije koja omogućava slobodu udruživanja svih novinara. Prema njenim rečima usvajanjem tužbe protiv UNS bila bi omogućena realizacija slobode udruživanja.
Pravni zastupnik UNS Dušan Stamenković, reagujući na te navode, rekao je da je u Srbiji „sada moda pozivanja na razne belosvetske konvencije“. Posle oobajšnjenja advokatice Mihailović da to nisu belosvetske konvencije, već konvencije koje je Skupština Srbije ratifikovala i da su potrebne da bi se popunile „pravne praznine u zakonodavstvu“, punomoćnik UNS se izvinio zbog termina koji je upotrebio, ali je ostao pri stavu da je samo Skupština Srbije nadležna da promeni „ono što je donela“.
Dom novinara je izgrađen pre Drugog svetskog rata donacijama građana, a zgrada u Resavskoj danas je sedište oba novinarska udruženja, s tim što NUNS ima status podstanara, a UNS vlasnika. Znatan deo zgrade UNS je izdao u zakup marketinškim agencijama, bankama i drugim firmama.
Nastavak suđenja zakazan je za 30. maj.


I. P.

Tagovi

Povezani tekstovi